Hadet ArthurArthur C. Clarke

I mange år har bøkene til Arthur C. Clarke pirret min fantasi og nysgjerrighet og jeg tror han har påvirket mitt syn på vitenskap i stor grad. Han hadde alltid en positiv tone når han snakket om ny vitenskap, han var en optimist og en drømmer og han elsket å snakke om utforskning av universet.

Hver stjerneklare kveld når jeg nyter synet lar jeg fantasien min fly, mest med bilder påvirket av Arthur C. Clark fra hans bøker som Glide Path, 2001 A Space Odyssey, 2010 Odyssey Two, 2061 Odyssey Three, 3001 The Final Odyssey, The Nine Billion Names of God, Imperial Earth, The deep range, Songs of Distant Earth, Imperial Earth, The wind from the sun, Rendezvous with Rama osv. Rendezvous with Rama er forresten i ferd med å bli filmatisert og kommer i 2009.

I juni 1999 ble jeg medlem av Seti og Planetary Society – inspirert av Arthur C. Clark. Siden da har maskinene mine tygget på data både natt og dag. Han kjempet for Seti og jeg tror Seti kan takke Arthur C. Clark for at prosjektet fremdeles eksisterer.

Hvil i fred Arthur, jeg håper dine tre ønsker går i oppfyllelse – at vi en gang finner en renere form for energikilde, at vi en gang finner liv i rommet og at konflikten på Sri Lanka løses.

Øyvind Lasse Høysæter

Born in 1971, fell in love with computing in 1983 because of Sinclair's masterpieces. Continued on the magic surrounding the C64, Amiga and moved to the PC world in 1990. Loves science fiction, programming, astronomy, my family and my job. (developer) :)

7 Responses

 1. Nicole says:

  Sniff,…, sigh…. !

 2. A. says:

  A wonderful author! I can still remember the effect of Nine Billion Names of God when I read it years and years ago.

 3. Hope says:

  My first, and still favorite, was Childhood’s End. His work was “indistinguishable from magic.”

 4. Schubsta says:

  All I can say is, that he will be missed.

 5. Margaret says:

  Arthur C Clark along with Robert Heinlein were my introduction into the world of science fiction back when I was just a puppy. They are both gone now and the world is a dimmer place for that.

  ê¿ê

 6. Shelia says:

  Nice tribute. It’s a blessing when someone leaves such a legacy.

 7. MoonLae says:

  I love astronomy books.It’s sad that he’s gone.Let’s pray for him

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.