Train accident in Norway

The train accident in Norway today annoys me, we claim to be the best country to live in but if only the world new.. There are daily problems with railway security in Norway, small accidents – almost every day. And today it got worse, but is it only the beginning?

We claim to be one of the richest countries in the world but we don’t use money on our own infrastructure, roads, railways, schools and other public areas wither and slowly rottens.

I feel sorry for the family to the 3 casualties, so unnecessary. One is critical injured. 🙁

The track between Alnabru (where the wagons started rolling) and Sjursøya where it ended has 400 breaks and speed-regulators, but this time it were directed into a track without any of these breaks. Earlier this week they said that the traffic-control desperately tried to guide it to a safe track, I wonder – would this happen if they didn’t?

Links: BBC, TeleGraaf

Øyvind Lasse Høysæter

Born in 1971, fell in love with computing in 1983 because of Sinclair's masterpieces. Continued on the magic surrounding the C64, Amiga and moved to the PC world in 1990. Loves science fiction, programming, astronomy, my family and my job. (developer) :)

5 Responses

 1. Fredrik says:

  Når staten både eier selskapet som forårsaket denne ulykken, og lager lovene som regulerer sikkerhetsrutinene og standardkravene til godtstraffikken, så får vi en uklar situasjon og interessekonflikt mellom sikkerhet og krav til lønnsomhet. Det ser ut som om hensyn til lønnsomhet har gått foran krav til sikkerhet i dette tilfellet. Spørsmålet blir da om selskapet får beholde sin konsesjon, eller om det må gi plass til et annet selskap med høyere sikkerhetsstandard. Regner med at selskap i andre land i Europa kan skilte med høyere sikkerhetskrav, og da blir det naturlig å velge et selskap fra et slikt land. Kanskje Sverige, eller Sveits kan hjelpe?

 2. PolitiskSelvmord says:

  Denne ulykken kan vi “takke” sosialistene for. Makan til iskalde og kyniske mennesker skal vi lete lenger etter. Penger skal de ha, men det er mye viktigere å bruke dem på byråkrater og andre papirflyttere enn jernbaner, veier og politi. Håper de tar toget til feil tid alle sammen.
  .-= PolitiskSelvmord´s last blog ..Jeg betaler IKKE skatt med glede! =-.

 3. Dabadu says:

  India-nivå? Den var kanskje ikke så vel gjennomtenkt, eller?

  • oyvind says:

   Jo, jeg oppsummerte fjorårets og årets mediasaker om jernbanen vår og kom frem til at vi trygt kan sammenligne norsk samferdsel med indisk.

 4. Otto Anders says:

  Vent til havarikomisjonen kommer med raporten før dere fordeler skyld. La vær å skriv om intrikate problemstillinger langt utenfor fagfeltet deres. – Les pressens “vær varsom plakat” og vurder å følg den også for privat blogging. PLEASE! (Spesielt til “Fredrik”)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.