Å besøke Cape Town – Sør-AfrikaFirmaet jeg jobber i vant en plass på The Rainbow Race til Cape Town – Sør AFrika. Det klarte jeg ikke å takke nei til, jeg får neppe sjansen til noe slikt igjen. Jeg kom hjem sist Torsdag og da hadde jeg hjernen så full av inntrykk at jeg hadde store problemer med å sortere alt og begynne å skrive om turen. Vi hadde et fullpakket program hver dag, guiden vår Zaid var en utrolig flink kar, han kunne alt og var utrolig flink til å fortelle og svare på spørsmål. Siste dagen kunne han dessverre ikke være med, da fikk vi en guide som var vant til amerikanere. Han repeterte alt 4-5 ganger, det var litt morsomt.

Jeg er ikke helt sikker på hva jeg forventet meg da jeg ankom Sør Afrika, uansett – jeg ble lamslått av fantastisk natur og storslåtte reservoarer og parker. Alt ser veldig strukturert ut, og veldig godt vedlikeholdt. “Ren Bergen” blir et forurensningsprosjekt i forhold til arbeidet som blir gjort i Sør Afrika. På små veier ute i distriktet hadde de laget kilometer på kilometer med flotte steinmurer, og titt og ofte hadde de laget nydelige rasteplasser. Folket i Cape Town er utrolige vennlige, selv om man ikke anbefaler folk å gå alene i byen, men slik er det vel alle steder nå.

Da vi besøkte et Township kalt Khayelitsha ble vi fortalt at det var tryggere her enn i byen. Det tror jeg på, de ønsket turistene hjertelig velkommen, de ønsker at resten av verden ser hva som skjer. I tillegg hadde de satt opp enkle salg av hjemmelagde smykker, bilder, figurer etc.

De var veldig nøye med at vi ikke gav barn penger, de mente barn da ville få et feilt bilde av hvordan man kan tjene penger og senere ty til kriminalitet. Vi fikk snakke med folk og besøke skur, alle tok i mot oss med åpne armer. I Khayelitsha bor det 1.2 millioner mennesker.

Med en gang jeg så hvordan de bodde og levde følte jeg et ubehag, men etter å ha hørt om de mange prosjekter som pågår så jeg litt annerledes på det. Det er for eksempel en regel i et Township ; om noen flytter ut av et skur – skal det fjernes øyeblikkelig, ingen andre har lov til å flytte inn. Dette er en pågående prosess, og når det er nok plass, bygges det et hus med innlagt vann, strøm og kloakk. Familien som får flytte inn får bo der i 7 år. Når de har bodd der så lenge så er huset deres. Da kan de gjøre hva de vil med det. Denne prosessen pågår hver dag, og i 2014 skal alle skur være borte. Jeg er litt skeptisk til at de rekker det men det er lov å håpe.

Sør Afrika har en mørk fortid, jeg kunne ha skrevet en hel blog om bare dette, mer om Sør Afrikas historie kan du lese her på Wiki, etter det som har skjedd har landet kommet seg i voldsom fart. For raskt? Mange er optimistisk til fremtiden for landet og jeg føler med dem, jeg tror landet er på riktig vei. Men jeg håper de klarer å minske avstanden mellom rik og fattig, den er for stor nå. Jeg gleder meg til å følge med på hva som skjer med landet, jeg falt pladask for det idet jeg gikk ut av flyet. Menneskene her er herlige, de har en indre styrke og godhet som kommer til å hjelpe dem på veien videre.

Vi besøkte Kapp det Gode Håp, en viktig milepæl for seilere på klipper ruten til Østen og Australia. Det er også hjemmet til legenden Den Flygende Hollender. Det har et utrolig flott landskap, det var hjemmet til de tidlige Khoikhoi (Hottentottene) siden rundt 150 etter Kristus.

De har blitt besøkt av kinesere, arabere og indiske reisende, deretter europeere. På veien stoppet vi for å hilse på en koloni med pingviner, nær Simons Town.

Simons Town er Sør Afrikas hoved marinebase.

Man kan ikke besøke Cape Town uten å ha tatt banen opp til Table Mountain, vi trengte 2 forsøk siden det blåste for mye den første dagen. Utsikten der oppe tok pusten av meg, der kunne jeg ha tilbragt en hel dag, det er verd å utfordre høydeskrekken og ta banen opp. Den tok over 60 passasjerer og når den startet oppturen så snurret alt inni, for at alle skulle få se det samme.

Vi besøkte også Boschendal, Cape South, Chapmans Peak, Stellenbosch og flere andre steder jeg prøver å finne navnet på. 🙂 Jeg håper du likte bildene mine, det var artig at mobilen min kunne ta slike bilder. Last dem gjerne ned og bruk dem. Jeg håper jeg en gang kan besøke landet igjen, det er et paradis.

Øyvind Lasse Høysæter

Born in 1971, fell in love with computing in 1983 because of Sinclair's masterpieces. Continued on the magic surrounding the C64, Amiga and moved to the PC world in 1990. Loves science fiction, programming, astronomy, my family and my job. (developer) :)

9 Responses

 1. Nicole says:

  Awwwww – I’m a bit envious 😀
  But I’m glad you loved it and enjoyed your trip fully :D!
  Love all the pictures!
  🙂

 2. David Retief says:

  Hey man,

  Looks like you enjoyed your trip to Cape Town.As a Cape Tonian mysself, I must say that the article is well written and should hopefully give other readers some inspiration, to also visit our beautiful city as well.

  Thank You
  David

  http://www.cape-town-tours.info/

 3. Marie says:

  You’ve taken some really great photos!
  Cape Town looks like a beautiful place to visit, that’s for sure 🙂

 4. cape town says:

  Isn’t cape Town beautiful?? I love South Africa! We have been there twice, and it is so wonderful.

  Thank you for sharing the great trip report! Great pics 2.

  :O)

  George

 5. Greenville NC Events says:

  The ocean looks BEAUTIFUL! I would love to go visit cape town!

 6. Linda says:

  What a beautiful place… thank you for the wonderful pics and sharing your trip.

 7. Salome says:

  Thanks for the generous spirit with which you visited my old country. No wonder I am returning to my beginnings, and after 29 years. Where my roots are and my whole family. I always tell the people whom I know in the US, that the natives are getting restless for me to return. It’s good that pride among many people is a part of the new SA.

 8. Hilary says:

  Hi,
  I just read your story about your trip to Cape Town, South Africa with great interest. It was very weird timing for me to find a story about a Norwegian visiting South Africa weeks before I visit Norway. I live in Pretoria, the capital of South Africa near Johannesburg. I am very excited to be spending a few days in Oslo and I hope to come back with a wonderful story to tell my friends just like you did!! If you have any tips on what to do in Oslo I would be very grateful! Hope that you are able to come to South Africa again soon. If you’ve only been to Cape Town and the surrounding areas, you’ve only seen a small part of our beautiful country. There is a whole lot more to experience!

 1. 1 February 2009

  beske Cape Town – Sr-Afrika…

  En skildring om hvordan det var beske Sr-Afrike. Mange fine bilder….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.