The mysterious circle|Den mystiske sirkel

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][lang_en]
Photo: Hans Jacob Brekke

This perfect 10 meter in diameter circle was noticeable already in the 80s, it is formed by a waterplant called Lobelia Dortmanna. The amateur botanic Jostein Andreassen eagerly says that this plant is common in these areas but hes never seen anything like this. In 2001 he swam out to it to investigate and saw that its shape is inflected by the formation at the bottom of the 5-10 meter deep lake. On the deepest areas the plant doesn’t reach the surface.

Noone can explain whats down there. Rumors says that a bomb from second world war was detonated there for safety reasons, that is the closest explanation I can find.

Location : Søgne in south-Norway, the lake is called Lindelitjønna

More on Søgne here : Wiki.[/lang_en][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][lang_nb-no]
Foto: Hans Jacob Brekke

Hva er denne sirkelen? Jostein Andreassen svømte en gang bort til den for å undersøke men fant ikke noe spesielt, bortsett fra at det er formasjoner på bunnen som gjør at planten vokser på denne måten. Tjønnet er 5-10 meter dypt og det er ikke alle steder planten når overflaten.

Noen mener at det en gang ble detonert en bombe fra 2. verdenskrig der, men gjøres det slikt på 5-10 meter dyp?

Spennende. Forsvaret er selvfølgelig kontaktet for å sjekke registeret. 🙂 Oppdatering : De hadde ikke noe register for dette og bad meg kontakte lokalt politikammer på Søgne.

Her er artikkelen : FVN[/lang_nb-no][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Øyvind Lasse Høysæter

Born in 1971, fell in love with computing in 1983 because of Sinclair's masterpieces. Continued on the magic surrounding the C64, Amiga and moved to the PC world in 1990. Loves science fiction, programming, astronomy, my family and my job. (developer) :)

You may also like...

1 Response

  1. Nicole sier:

    That’s way cool 😀
    Some things make you wonder 🙂
    .-= Nicole´s last blog ..National holiday in Egypt =-.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.