A new extreme sport

I’ve noticed that people are stretching ethics trying to get attention, we’ve seen it from the guys of Jack Ass and we see it a lot on the net on reddit, 4chan, digg, facebook etc. People are setting up a wide range of hoaxes or jokes just to get attention. Most of them are harmless, like the ones who create a couple of fake users on Facebook and have a blast at each other for everyone else to see or moves a traffic sign to design a funny situation and submit their photo to reddit.

Then we have the father in Larimer County, Colorado – most likely that was a hoax and now the family might loose their kids and get a $500000 fine. If it is true that this was a hoax its a new level of getting attention – they have ruined their kids’ life, how far out is that?

Its like people have no ethical borders left – who do our youngsters learn from? Media and adults, they think its normal and I’m not surprised that this problem will grow larger and larger. Kids learn from adults that its ok to punch down a buddy if they are angry, they learn that war is normal, they learn that bombing a city with innocent people is normal, they learn if they videotape something crazy they will get a lot of attention via media.

Where are we going with this?

Øyvind Lasse Høysæter

Born in 1971, fell in love with computing in 1983 because of Sinclair's masterpieces. Continued on the magic surrounding the C64, Amiga and moved to the PC world in 1990. Loves science fiction, programming, astronomy, my family and my job. (developer) :)

10 Responses

 1. sixmats says:

  What did the guy in Colorado do?
  .-= sixmats´s last blog ..Sendai =-.

  • oyvind says:

   Its about the family who pretended that their youngest son got away with a home-made air-balloon. Media covered it and it became a large search & rescue operation. You can read about it here: CNN

 2. TH says:

  Men nå har altså en familie med luftballongen i Larimer County, Colorado flyttet grensen litt til, og mest sannsynlig så har de ødelagt 3 barns liv. Om det er riktig at de har fabrikkert denne hendelsen så risikerer de å bli fratatt barna, 1,8 millioner i bot og kanskje 6 års fengsel. Så mye kan litt oppmerksomhet koste

  ———————————–

  Og det er en grei straff for en familie ? 🙂

 3. TH says:

  Ikke godt å si TH, men faren kan jo ikke vært særlig skikket til å ha barn. At barna får nye foreldre redder dem kanskje?

  ————————-

  Klarer ikke helt å følge deg der, blir vel mye spekulasjon på akkurat det, aner ingenting om hans egenskaper som forelder.

  Men hvis vi driver litt tanke-ekspriment rundt hans person og familien, kan man jo også ta en annen retning.

  Dette er en meget kreativ pappa, men mye energi, liker å finne opp ting og ta barna med i prosjektene. En anderledes familie på godt og vondt. men desverre, en litt for dårlig dømmekraft i akkurat denne saken. ellers er han omsorgsfull, ressurssterk og full av påfunn. Et kreativt miljø for barna.

  Veldig mange barn har fedre som er opptatt av sin “viktige” karrire, de haster hjem fra jobb og løper rett på hjemmekontoret. De holder sin sti ren, mens barna aldri opplever annet enn en far på sofan med avisen, eller på hjemmekontoret sitt.

  Jeg vil hevde at et enkelt tilfelle av manglende dømmekraft, er allt for gale å sværte hele personen sønder og sammen på

  Min mening ihvertfall..

  • oyvind says:

   Jeg tenkte i samme baner som deg, oi her er en kreativ far som finner på ting med barna. Men nå som det også avsløres at han ble betalt for å gjøre stunt’et så begynner jeg å miste troen på ham. Det er jo ikke særlig bra å ha en usikret flygende farkost utenfor som barn kan stikke av med heller, her i Norge kan jo vi bli saksøkt for å ha en usikret trampoline utenfor, som nabobarn kan skade seg på.

 4. TH says:

  her i Norge kan jo vi bli saksøkt for å ha en usikret trampoline utenfor, som nabobarn kan skade seg på.

  ————————————

  Bare med å ha den der? Eller må det skje noe først?

  Vet at man kan få bot for usikrede brønner, dype dammer på eiendommen..

 5. Laura says:

  They aren’t the first and won’t be the last. But I hope they really regret it. I believe the things you do and say reflect on you. Pretending to lose a child puts that thought, that idea out there and there is a bigger chance that it will happen in reality. Call it karma if you will.

 6. BK says:

  It crazy what people are doing to get attention. And I definitely agree with you that children see, children do. They learn from what they see us doing. So the question is, “what do we want them to learn?”
  .-= BK´s last blog ..Driving While Texting Can Kill =-.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.