A new extreme sport|En ny ekstremsport

[lang_en]I’ve noticed that people are stretching ethics trying to get attention, we’ve seen it from the guys of Jack Ass and we see it a lot on the net on reddit, 4chan, digg, facebook etc. People are setting up a wide range of hoaxes or jokes just to get attention. Most of them are harmless, like the ones who create a couple of fake users on Facebook and have a blast at each other for everyone else to see or moves a traffic sign to design a funny situation and submit their photo to reddit.

Then we have the father in Larimer County, Colorado – most likely that was a hoax and now the family might loose their kids and get a $500000 fine. If it is true that this was a hoax its a new level of getting attention – they have ruined their kids’ life, how far out is that?

Its like people have no ethical borders left – who do our youngsters learn from? Media and adults, they think its normal and I’m not surprised that this problem will grow larger and larger. Kids learn from adults that its ok to punch down a buddy if they are angry, they learn that war is normal, they learn that bombing a city with innocent people is normal, they learn if they videotape something crazy they will get a lot of attention via media.

Where are we going with this?[/lang_en][lang_nb-no]I de siste årene har jeg lagt merke til at etiske grenser hele tiden flyttes, det blir mer og mer vanlig at ungdom og voksne gjør sprøe ting for å få litt oppmerksomhet. Vi ser det på Digg, 4Chan, Reddit, Facebook, Youtube etc – grensene for hva som er akseptert vokser for hver dag. Mange fabrikkerer hendelser for å få litt oppmerksomhet, de fleste av dem er harmløs – som de som lager Facebook kontoer med falske navn og lager en heidundrende krangel og senere tar skjermbilde og legger ut på 4chan, reddit og digg. Eller ungdommene som flytter trafikkskilt og lager en morsom situasjon og tar bilde.

Men nå har altså en familie med luftballongen i Larimer County, Colorado flyttet grensen litt til, og mest sannsynlig så har de ødelagt 3 barns liv. Om det er riktig at de har fabrikkert denne hendelsen så risikerer de å bli fratatt barna, 1,8 millioner i bot og kanskje 6 års fengsel. Så mye kan litt oppmerksomhet koste. Hadde det vært kun voksne involvert så hadde jeg kanskje ledd litt men når de drar inn uskyldige barn i dette så er det noe alvorlig galt. Det er såpass gale at jeg begynner å lure på om moren med barnevognen som ruller ned på togskinnene også er en fabrikkert hendelse. Så langt har vi kommet, at folk gjør de utroligste ting bare for å få oppmerksomhet. Hvor skal dette ende?

Media sluker jo slike historier, de bryr seg ikke om de er fabrikkert eller ikke for de trenger sin oppmerksomhet. En slik sak er sikkert flere millioner hits for VG, det betyr masse penger. Skal media stilles ansvarlig om de har slått stort opp om en sak som er fabrikkert? Hvor mye kan man kreve av dem for å sjekke opp en sak, om de ikke er først ute om å skrive om saken så taper de kanskje de millioner treffene så da er det ikke mye tid til å sjekke.

Lignende saker er for eksempel Anna Odell, kunstneren som blir innlagt som spilte sinn-syk og ble tvangsinnlagt. Mange mener det var kunst på høyt nivå mens andre ble opprørt.

Grenser sprenges hele tiden, mange unge tror det er helt normalt å slå sine kamerater om de ikke har oppført seg, for det ser jo de voksne gjøre, de tror at det er normalt at man bomber en by selv om det også finnes uskyldige mennesker der, de tror det er normalt å skyte ned et menneske, de tror det er normalt å spille inn en voldsepisode og legge den ut på Youtube – voksne gjør jo det, så hvorfor ikke tenker de?

Her i Bergen blir buss-sjåfører slått ned, mange synes det er forståelig side enkelte sjåfører ikke oppfører seg – når overvåkningsvideoen ble lagt ut så var det mange ungdommer som humret. Bra underholdning mener de.

Hvor skal dette ende?

Lenker: Tv2, VG, VG, VG, VG, Tv2, VG, VG[/lang_nb-no]

Øyvind Lasse Høysæter

Born in 1971, fell in love with computing in 1983 because of Sinclair's masterpieces. Continued on the magic surrounding the C64, Amiga and moved to the PC world in 1990. Loves science fiction, programming, astronomy, my family and my job. (developer) :)

You may also like...

10 Responses

 1. sixmats sier:

  What did the guy in Colorado do?
  .-= sixmats´s last blog ..Sendai =-.

  • oyvind sier:

   Its about the family who pretended that their youngest son got away with a home-made air-balloon. Media covered it and it became a large search & rescue operation. You can read about it here: CNN

 2. TH sier:

  Men nå har altså en familie med luftballongen i Larimer County, Colorado flyttet grensen litt til, og mest sannsynlig så har de ødelagt 3 barns liv. Om det er riktig at de har fabrikkert denne hendelsen så risikerer de å bli fratatt barna, 1,8 millioner i bot og kanskje 6 års fengsel. Så mye kan litt oppmerksomhet koste

  ———————————–

  Og det er en grei straff for en familie ? 🙂

 3. TH sier:

  Ikke godt å si TH, men faren kan jo ikke vært særlig skikket til å ha barn. At barna får nye foreldre redder dem kanskje?

  ————————-

  Klarer ikke helt å følge deg der, blir vel mye spekulasjon på akkurat det, aner ingenting om hans egenskaper som forelder.

  Men hvis vi driver litt tanke-ekspriment rundt hans person og familien, kan man jo også ta en annen retning.

  Dette er en meget kreativ pappa, men mye energi, liker å finne opp ting og ta barna med i prosjektene. En anderledes familie på godt og vondt. men desverre, en litt for dårlig dømmekraft i akkurat denne saken. ellers er han omsorgsfull, ressurssterk og full av påfunn. Et kreativt miljø for barna.

  Veldig mange barn har fedre som er opptatt av sin “viktige” karrire, de haster hjem fra jobb og løper rett på hjemmekontoret. De holder sin sti ren, mens barna aldri opplever annet enn en far på sofan med avisen, eller på hjemmekontoret sitt.

  Jeg vil hevde at et enkelt tilfelle av manglende dømmekraft, er allt for gale å sværte hele personen sønder og sammen på

  Min mening ihvertfall..

  • oyvind sier:

   Jeg tenkte i samme baner som deg, oi her er en kreativ far som finner på ting med barna. Men nå som det også avsløres at han ble betalt for å gjøre stunt’et så begynner jeg å miste troen på ham. Det er jo ikke særlig bra å ha en usikret flygende farkost utenfor som barn kan stikke av med heller, her i Norge kan jo vi bli saksøkt for å ha en usikret trampoline utenfor, som nabobarn kan skade seg på.

 4. TH sier:

  her i Norge kan jo vi bli saksøkt for å ha en usikret trampoline utenfor, som nabobarn kan skade seg på.

  ————————————

  Bare med å ha den der? Eller må det skje noe først?

  Vet at man kan få bot for usikrede brønner, dype dammer på eiendommen..

 5. Laura sier:

  They aren’t the first and won’t be the last. But I hope they really regret it. I believe the things you do and say reflect on you. Pretending to lose a child puts that thought, that idea out there and there is a bigger chance that it will happen in reality. Call it karma if you will.

 6. BK sier:

  It crazy what people are doing to get attention. And I definitely agree with you that children see, children do. They learn from what they see us doing. So the question is, “what do we want them to learn?”
  .-= BK´s last blog ..Driving While Texting Can Kill =-.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.