We are the generation that wipes out the elders

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]We talk a lot about the elders and how we treat them, much of the focus is understandably on quality of life but lately I’ve thought a lot about the digital part of our society. The young access applications, PCs, tablets and smartphones as natural elements – but what about the elderly? The services we use are mostly digital services, and even most of the communication.

Many seniors are coping with the technological advance, but they have often family members who help them – what about those without network?

Should not society have an obligation to ensure a fair platform before we completely take off? I’m thinking for example of municipal broadband, certification of services, that they are elder-friendly and increased support for training. Lær mer om dette emnet på testsiden.com

Here is a list of things that I think is the reason why the elderly is being pushed out of society and discriminated:

– Banking, branches disappear.
– Invoice fee, up to £ 3-4 extra if you want a bill in the mail.
– Tax report, the Tax Administration makes it difficult for seniors to get papers in the mail, require AltInn.
– News on TV – “read more about this on the Internet”.
– Public transport, you are penalized with higher fare even if you are in an area without a ticket vending machine.
– Bus routes, only via internet and apps

The list is probably even longer?

Whats next?

– Taxi-booking only via app
– Powerusage reported only via Internet
– Obligatory Digipost

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Øyvind Lasse Høysæter

Born in 1971, fell in love with computing in 1983 because of Sinclair's masterpieces. Continued on the magic surrounding the C64, Amiga and moved to the PC world in 1990. Loves science fiction, programming, astronomy, my family and my job. (developer) :)

You may also like...

6 Responses

 1. Silje says:

  Flott at du belyser dette, Øyvind. Jeg har ett punkt jeg gjerne ønsker å legge til på listen din over årsaker til at de eldre blir isolert/ekskludert fra samfunnet:

  Min far (1946-2019) bodde sine siste år på et sykehjem som ikke hadde internett tilgjengelig for beboerne. Kun for de ansatte! Hver beboer kunne selv påkoste både tv og internett dersom de ønsket det. Økonomisk lot dette seg ikke gjøre for min far som allerede betalte hele trygden sin for å betale sykehjemsplassen. Forkastelig i 2019, spør du meg. Direkte isolering og ekskludering.

 2. Sidsel says:

  Helt riktig. Samfunnet er bare for de yngre ,de gamle skyves ut . Skammelig !

 3. Normann Olsen says:

  Morsomt å lese på engelsk her…for eldre

 4. Berit Kapelrud says:

  Vi har flyttet til en bolig der vi kan bo på en flate. Det har vi gjort med tanke på at vi er gamle og at vi kommer til å oppleve at styrke og bevegelse blir svekket. Vi trives godt i lettstelt og praktisk leilighet. Når vi skal rapportere forbruk av Vann tilforbruk i springen og radiatoren, har vi en skikkelig utfordring. Vi må klatre opp på no og åpne en takluke som befinner seg delvis utenfor og innenfor døra til dusjen.
  Sist vi leste av sto mannen min på en stol og lyste med en lommelykt. Jeg sto nedenfor og skrev ned tallene. Det hører med til historien at han ikke så ar det var et komma i displayane. Nå har vi – og flere fått melding om å lese på nytt og ta med både tall og andre tegn. Hvordan i allverden kan de finne på å plasserer målerne på et så utilgjengelig sted???

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.