Lurt å være grønn innen 2013

2013 blir i følge en del forskere året hvor solen når et høydepunkt på utbrudd, en syklus på et århundre. Forrige store var i 1859 men den gang var de ikke så avhengig av teknologi som vi er nå. I 2003 fikk vi en smakebit av hvor sårbar vi er, da røk det noen satellitter samt strømbrudd enkelte steder. Flytrafikken ble også påvirket.

Det første jeg tenkte var, oi det hadde vært kjekt å være selvforsynt med strøm – men ikke bare pga varselet om 2013, generelt sett hadde det vært gøy å kunne lage sin egen strøm. Men hvor dyrt blir det? Gass er greit å beregne, ovner og kjøkken men solceller er det verre med.

Et 500 watts solcellepanel koster rundt 30000, hvor mye vil batteri og infrastruktur koste? Jeg har prøvd å finne ut litt men finner bare små hytteanlegg på 80 watt og det er vel litt lite?

Jeg vet det har kommet en del nye måter å lage solceller på, en bedrift i Oslo klarer å dra ut 60 til 80 prosent av sollyset og da begynner det å bli effektivt. Mange tror at det feks i Bergen vil være håpløst men det behøver ikke å være skyfritt for at man lader opp.

Hadde det ikke vært herlig? Jeg synes strømmen blir dyrere og dyrere og leverandørene blir stadig rikere og betaler ut utbytte. Det hadde vært kjekt å pekt nese til dem og hatt en strømregning på kun fastlinjeprisen. Kan man si opp den forresten om man blir selvforsynt?

Misforstå meg rett, jeg blir ikke hysterisk fordi vi kommer til å miste strøm og internet men det hadde vært gøy og benyttet sjansen – jeg tror vi alle har godt av å tenke litt på miljøet. Tenk om alle husstander i Norge begynte å lage litt strøm selv?

Men vil batteriene man har ladet opp være beskyttet godt nok til en stor solstorm?

Synd at “vi” kuttet ut gass til alle husholdninger, men det var vel ikke helt trygt? Eller var det noen som så mer penger i strøm enn gass? Slik som trikken i Bergen i sin tid som ble lagt ned.

Lenker:
Telegraph om solen
VG: Internet vil bli borte noen måneder i 2013

Øyvind Lasse Høysæter

Born in 1971, fell in love with computing in 1983 because of Sinclair's masterpieces. Continued on the magic surrounding the C64, Amiga and moved to the PC world in 1990. Loves science fiction, programming, astronomy, my family and my job. (developer) :)

2 Responses

 1. Tomina says:

  At ikke politikerne kan sette seg ned og ta en avgjørelse om hva de kan gjøre med sola?

  Eller f.eks. en solskatt fordi sola varmer opp jorda og smelter isen på polene. Det er sola som er den største trusselen for vårt miljø, forskerne trenger mer penger for å forske i hva vi kan få gjort med den fæle solvarmen.

  Når den en gang er tappet for all sin energi og slukker blir hele jordkloden en svart isklump svevende i et evig mørke.

  Jeg har mistet all min tillit til politikere og forskere 🙂

 2. mikke says:

  batteriene klarer seg godt de , verre med følsom elektronikk så mulig laderegulator går føyken

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.