Its wise to be green within 2013|Lurt å være grønn innen 2013

[lang_en]Our sun is heading towards a large peak in 2013, a century cycle of the perfect storm. Researchers warn us that we might loose power and communication and the black out will last for months.

If this really is the situation its a great opportunity to go green. Not to be hysteric about it but I don’t think it will hurt if every family considered alternative power sources. I dream of solar panel for lighting and gas for heat and kitchen. I think it would be fun to try this and if 2013 will be the year we loose power I’d like to be ready for it. Not only because of the warning but I think it would be an environmentally good solution.

Power is becoming more and more expensive I think and it would be fun to “lure” the billionaires and make them almost obsolete. Wouldn’t that be awesome?

Gas kitchen and ovens are already a great alternative, its not that expensive. Whats tricky is the solar cells, its a bit expensive and it needs a good infrastructure to be useful.

With new technology it is possible to take usage of 60 to 80 percent of the sunlight, but the technology isn’t ready yet for us to buy.

How much watt do we need? Would 200 watt do it?

The big question is will the charged batteries be protected by a large solar storm?

Links:
Nasa on solar flares
Solar flares: everything you need to know[/lang_en][lang_nb-no]2013 blir i følge en del forskere året hvor solen når et høydepunkt på utbrudd, en syklus på et århundre. Forrige store var i 1859 men den gang var de ikke så avhengig av teknologi som vi er nå. I 2003 fikk vi en smakebit av hvor sårbar vi er, da røk det noen satellitter samt strømbrudd enkelte steder. Flytrafikken ble også påvirket.

Det første jeg tenkte var, oi det hadde vært kjekt å være selvforsynt med strøm – men ikke bare pga varselet om 2013, generelt sett hadde det vært gøy å kunne lage sin egen strøm. Men hvor dyrt blir det? Gass er greit å beregne, ovner og kjøkken men solceller er det verre med.

Et 500 watts solcellepanel koster rundt 30000, hvor mye vil batteri og infrastruktur koste? Jeg har prøvd å finne ut litt men finner bare små hytteanlegg på 80 watt og det er vel litt lite?

Jeg vet det har kommet en del nye måter å lage solceller på, en bedrift i Oslo klarer å dra ut 60 til 80 prosent av sollyset og da begynner det å bli effektivt. Mange tror at det feks i Bergen vil være håpløst men det behøver ikke å være skyfritt for at man lader opp.

Hadde det ikke vært herlig? Jeg synes strømmen blir dyrere og dyrere og leverandørene blir stadig rikere og betaler ut utbytte. Det hadde vært kjekt å pekt nese til dem og hatt en strømregning på kun fastlinjeprisen. Kan man si opp den forresten om man blir selvforsynt?

Misforstå meg rett, jeg blir ikke hysterisk fordi vi kommer til å miste strøm og internet men det hadde vært gøy og benyttet sjansen – jeg tror vi alle har godt av å tenke litt på miljøet. Tenk om alle husstander i Norge begynte å lage litt strøm selv?

Men vil batteriene man har ladet opp være beskyttet godt nok til en stor solstorm?

Synd at “vi” kuttet ut gass til alle husholdninger, men det var vel ikke helt trygt? Eller var det noen som så mer penger i strøm enn gass? Slik som trikken i Bergen i sin tid som ble lagt ned.

Lenker:
Telegraph om solen
VG: Internet vil bli borte noen måneder i 2013[/lang_nb-no]

Øyvind Lasse Høysæter

Born in 1971, fell in love with computing in 1983 because of Sinclair's masterpieces. Continued on the magic surrounding the C64, Amiga and moved to the PC world in 1990. Loves science fiction, programming, astronomy, my family and my job. (developer) :)

You may also like...

2 Responses

 1. Tomina sier:

  At ikke politikerne kan sette seg ned og ta en avgjørelse om hva de kan gjøre med sola?

  Eller f.eks. en solskatt fordi sola varmer opp jorda og smelter isen på polene. Det er sola som er den største trusselen for vårt miljø, forskerne trenger mer penger for å forske i hva vi kan få gjort med den fæle solvarmen.

  Når den en gang er tappet for all sin energi og slukker blir hele jordkloden en svart isklump svevende i et evig mørke.

  Jeg har mistet all min tillit til politikere og forskere 🙂

 2. mikke sier:

  batteriene klarer seg godt de , verre med følsom elektronikk så mulig laderegulator går føyken

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.