Lidl pushed out of Norway|Lidl presset ut av Norge

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][lang_en]
lidlOn March 14th we received news that Lidl is leaving Norway after a rough experience in a strange market. What really happened? We know from reports that after 2 years in Norway Lidl already struggled to gain enough marketshare to earn money. From day 1 they have been hated by many and loved by few.

Rema 1000 buys all 50 Lidl locations and have promised to take good care of the employees and location, is this what we wanted?

We read that Lidl’s employees were given slave-saleries, poor workconditions and were surveilenced by the company but is all we read the truth?

Owners of the large Rema 1000 and Norgesgruppen have monopoly in Norway and they are billionares, is it naive to think that they are innocent of pushing Lidl out of Norway?

When Lidl arrived in Norway 4 years ago peoplegroups were treathening Lidl with violence if they builded in certain locations, were these groups sponsored by Rema 1000 and Norgesgruppen?

The Norwegian Competition Authority is looking into the deal these days and most likely they will approve the deal between Lidl and Rema 1000, maybe inflicted by the latest news about illigal survailance of employees and customers.

Its strange that norwegians want them out, in my opinion all competition is for the customers best.
[/lang_en]
[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][lang_nb-no]lidl14. Mars mottok vi nyheter om at Lidl trekker seg ut av Norge etter en turbulent tid fra dag 1. Hva skjedde egentlig? Vi vet av rapporter at de slet etter 2 år på det norske markedet. Fra dag 1 har de blitt hatet av mange og elsket av noen få. For å si det ærlig så kommer jeg til å savne dem. Gode joggesko, brød og førsteklasses grønnsaker – noe vi ikke finner på Rema 1000.

Rema 1000 overtar alle 50 Lidl-lokasjonene og de har lovet å ta godt vare på de ansatte, kundene og leverandørene. Allerede nå flykter de ansatte til LO og Handel & Kontor, eksperter mener mange av de ansatte kommer til å slite med å få sine avtaler overført til sin nye arbeidsgiver.

Vi har lest at Lidl utnyttet sine ansatte, at de hadde dårlige arbeidsvilkår og hemmelige avtaler. I dag leser vi også at Lidl driver med overvåkning av både ansatte og kunder. Fra de startet opp har det gått mange rykter, hvem startet alt dette og skal vi tro på alt?

I Norge eier snart Rema 1000 og Norgesgruppen alt, de er allerede milliardærer, er det naivt av oss å tro at de ikke har drevet skittent spill for å presse Lidl ut av Norge?

Da Lidl ankom Norge 4 år siden ble det opprettet folkeaksjoner som lovet å stoppe dem, koste hva det koste ville, de skrev stolt at de ville bruke vold om nødvendig. Leverandører ble blokkert og Lidls oppkjøp av tomter ble forsinket av lokale politikere som stakk kjepper i hjulene. Var disse sponset av Rema 1000 og Norgesgruppen?

Konkurransetilsynet ser nå på overtakelsen og skal snart komme med en godkjennelse. Etter dagens avsløringer om overvåkning av ansatte og kunder er det vel ingen bombe om de godkjenner handelen og dermed overlater salg av matvarer til gigantene.

Det er merkelig at nordmenn vil ha dem ut, etter min mening trenger vi litt konkurranse. Var det dette vi ville?
[/lang_nb-no][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Øyvind Lasse Høysæter

Born in 1971, fell in love with computing in 1983 because of Sinclair's masterpieces. Continued on the magic surrounding the C64, Amiga and moved to the PC world in 1990. Loves science fiction, programming, astronomy, my family and my job. (developer) :)

You may also like...

6 Responses

 1. Nicole sier:

  Interesting & weird news.
  I always loved Lidl, no matter in which country.
  Love their prices and their special offers :S

 2. marmelade sier:

  that’s why communism didn’t work anywhere. communism is one giant monopoly economy. sad news indeed.

 3. Sherxr sier:

  Erm Marmelade.. Vietnam has been under communist rule since 1976. Their economy is growing at 8,17% in 2006. Fastest growth rate in SE Asia. And listed in Next 11 economies by Goldman Sachs. And let’s not forget the People’s Republic of China.
  Nothing related to Lidl. Sorry:P

 4. oyvind sier:

  In Norway we joke about our self and call us the last communists.

 5. Crista sier:

  I so loved that place when I lived in Germany!

 6. Norwegians sucks sier:

  We had 4 lovely years with LIDL here in Norway, too bad our goverment is so corrupt and we would really like to see more foreign companies established here. We now have 2 major companies running the whole food industry here.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.