Time to DNA-test strawberries|Tid for dna-test av jordbær

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][lang_en]Anyone know if there exist cheap machines for counting chromosomes and analyze strawberry dna? Or some students who have time to do a few dusin tests?

The reason I ask is that now that the strawberry season starts here in Norway people are trying to lure us with important berries, yet selling them as “Norwegian strawberries”.

Sweden also have this problem but they’ve hired some experts to find the swindlers but Norway does not have any plans fighting it.

Just curious. I want to find out where the strawberries came from, and wondered if it would be possible to have dna-database for Norwegian strawberry-producers.[/lang_en][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][lang_nb-no]De mest utbredte jordbær er octocloid ikke sant? Om jeg ikke husker feil så finnes det rundt 19 eller 20 forskjellige jordbær-arter i verden og ved å telle kromosomer så kan man finne forskjellen på dem.

Noen som har peiling på dette? Er det Florence og Frida som er mest utbredt i Norge? Er de octoploide eller diploide?

Vel.. Grunnen til at jeg ble så nysgjerrig er at jeg har lyst til å dna-teste jordbær i de forskjellige butikkene for å finne ut hvilken type det er og om mulig opphav. Spesielt etter at jeg leste en artikkel i Fredrikstad Blad om at Thorbjørn Bye advarer oss mot “billige norske jordbær” – de kan være importerte!

Thorbjørn Bye har dyrket jordbær i over 30 år og sier at det blir mistenkelig når prisene er fryktelig lave på “norske jordbær”, han vet at lureri kan forekomme. Han sier også at man lett kan smake forskjell, men jeg stoler ikke på min jordbær-teft lenger. Det er flaut å si det men jeg har ikke vært særlig flink de siste årene til å spise norske jordbær og da tror jeg denne teften har forsvunnet.

Derfor lurte jeg på om det kanskje var mulig å dna-teste jordbær rundt omkring. Tror dere at Plantebiosenteret eller noen andre ville ha vært mulig å ta imot slike oppdrag? Hmm tror jeg må sende litt mail for å høre. Det hadde vært artig om norske jordbærprodusenter kunne finne en dna-signatur på sine bær og at det ble en del av “Norske jordbær-stempelet”.

Lenke til artikkelen på Fredrikstad Blad.

Nrk skrev tidligere om at svenskene hadde samme problem men ønsket å gjøre noe med det, i motsetning til Norge.

Eh ja ok, nå må jeg se videre på Brasil-kampen.[/lang_nb-no][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Øyvind Lasse Høysæter

Born in 1971, fell in love with computing in 1983 because of Sinclair's masterpieces. Continued on the magic surrounding the C64, Amiga and moved to the PC world in 1990. Loves science fiction, programming, astronomy, my family and my job. (developer) :)

You may also like...

1 Response

  1. Jessica Asp. sier:

    Jordbær er som SEX, smaker best når det ikke nytes for ofte. Senga Segana er mine favoritt bær men det var i gamle dager. Nå er de både klonet, hormonisert og overgjødslet så alt smaker likt, syntes jeg da. Skal de nå til å DNA-teste dem også så vet man aldri hva resultatet blir, kanskje en masse farskapssaker og overkåte gubber som påstår at de muligens er faren til et jordbær.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.