What am I|Hva er jeg?

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][lang_en]When I discuss with political active people I often get labled with an idealogical group, depending on what we discuss. I hate that because I don’t want to be labelled, I feel I don’t fit within one group. I’m a bit of everything. 🙂

It was easier when we had the Geek code in the 90s, remember? I wish it was updated to we could start using it again. Heres an example, which can be decoded at here.

—–BEGIN GEEK CODE BLOCK—–
Version: 3.1
GCS/IT d()@>- s: a C(++++) ULC(++++) P+ L++ E W+++ N++ o K– w++ O+ !M !V PS+ PE Y++ PGP+ t 5+ X+ R+ tv b+ DI+ D+ G+ e++ h– r++ z?
——END GEEK CODE BLOCK——

I have no idea what to vote this time, I have 173 days to decide. Sometimes I wish we had 3 or 4 votes so we could spread them on the most fitting parties.
[/lang_en][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][lang_nb-no]Det dukket opp et spørsmål på Twitter her om dagen vedrørende frafall i gudstjenester som fikk meg til å tenke på en del ting. Kanskje det hjelper å få en katolsk nonne inn som leder i Norges Kristne Råd? Det ledet meg til spørsmålet “hva er jeg?”. Mens jeg satt fast i trafikken i går noterte jeg meg noen tanker, kopierer dem inn her.

Jeg har inntrykk av at veldig mange vet nøyaktig hva de er, de kan lett stille seg bak etiketter som feks sosialdemokrat, liberal kristen, republikaner, liberalkonservativ, sosialliberal, reaksjonær, liberalist, sosialist, konservativ, kristendemokrat, sosialkonservativ etc. Eller er de så sikker på hvem de er egentlig?

Når jeg kommenterer artikler på nettaviser får jeg av og til svar som “du må være liberalist som mener slikt”, andre ganger sosialist og sosialdemokrat. Andre slenger ut “æsj du må være FrP’er”. Jeg synes det er irriterende å bli puttet i bås på grunnlag av en liten kommentar, hva vet de om resten av mine meninger?

Kan man ha forskjellige idealistiske etiketter for hvert område? Et for samferdsel, miljø og et annet i skole og helse? Samferdselsliberalist? Sosialliberal kristen? Republikansk sosialkonservativ reaksjonær?

På 90-tallet hadde vi det moro med dette og Geek Code oppsto, man krysset av for en mengde spørsmål og man kunne generere sin egen kode, som kan dekodes her, feks:

—–BEGIN GEEK CODE BLOCK—–
Version: 3.1
GCS/IT d()@>- s: a C(++++) ULC(++++) P+ L++ E W+++ N++ o K– w++ O+ !M !V PS+ PE Y++ PGP+ t 5+ X+ R+ tv b+ DI+ D+ G+ e++ h– r++ z?
——END GEEK CODE BLOCK——

Den er dessverre utgått på dato, kanskje vi burde oppdatere den? Jeg har prøvd diverse politiske tester men det blir for det meste ganske useriøst. For meg er geek code en bedre måte å definere seg selv på, med litt trening ser man kjapt hva en person står for, istedet for å bare kalle seg sosialdemokrat.

Og så tilbake til utgangspunktet, det som egentlig slo meg da jeg fikk spørsmålet på Twitter, er jeg en liberal kristen fordi jeg mener at prester i dag har for mange fordommer og er samfunnsdestruktiv? Selv om jeg kanskje stemmer Høyre og liker mye av det SV, Rødt og AP står for? Det er ikke lenge siden jeg stemte Det Politiske Parti i protest fordi jeg følte at det ikke spilte noen rolle hva jeg stemte, for partiene endrer seg hele tiden og når det har gått en liten tid fra valget er over så mener et parti noe helt annet om en sak.

Jeg skrev det ikke på Twitter men jeg tenkte; “jeg er en ekte kristen som mener at man må respektere alle mennesker uansett hudfarge, legning og meninger, ikke kall det liberalt vær så snill”. Er ikke jeg egentlig litt sosialkonservativ? Blir jeg fordømt av Kristendemokratene nå?

Poenget mitt er at selv om jeg mener noe i en sak som også passer med en idealisme, så betyr ikke det at man kan klistre en etikett på meg som sier at jeg er en [xxx] og stemmer deretter.

På NRK kan man nå ta en parti-test: Valg 2011 (valgomat).

Her har jeg tatt noen tester:
Partitesten.no (kommunevalg 2011)

TV2s valgtest 09

Hvilket parti kler meg best (partitest.no)

Et lite utdrag:
Jeg vil at samfunnet skal hjelpe narkomane i større grad
Jeg ønsker mer fokus på kollektivtransport
Jeg vil ha gratis buss til skolebarn, kun studiebevis nødvendig
Jeg er for NRK-lisens
Jeg vil ut av EØS,vil ikke inn i EU
Jeg vil ha et eget uavhengig organ for langsiktig byplanlegging
Jeg vil ha bort fylket
Jeg vil ha 1 års frist på saksbehandling av asylsøknad
Jeg vil ha maks 25 elever i en skoleklasse
Jeg vil ha dagbøter til kommunen når skoler ikke er godkjent byggeteknisk/miljøteknisk
Jeg vil starte flere turbiner på Mongstad
Jeg mener Sima-Samnanger linje er unødvendig
Tomme kirker bør brukes som ungdomsklubber
Jeg ønsket at Bybane-trasse ble lagt under jorden
Jeg vil ha bilfritt sentrum i Bergen
Jeg vil ha Bybane til Åsane, Fyllingsdalen, Knarvik, Sotra, Askøy, Os, Arna innen 2025.
Jeg vil at El-bil skal bli billigere
Jeg mener at Norge ikke tar godt nok vare på ungdommen, som etter hvert skal overta
Jeg vil ha flere sykkelstier i storbyene
Jeg er imot Datalagringsdirektivet

etc

Så, hva er jeg?

Det litt mer alvorlige problem er jo at jeg ikke kan stemme Høyre siden de går inn for DLD, og siden Det Politiske Parti ikke stiller så blir det vel Kystpartiet eller Pensjonistpartiet. Det er mindre enn 175 dager til kommunevalget, hva i alle dager skal jeg stemme mon tro.
[/lang_nb-no][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Øyvind Lasse Høysæter

Born in 1971, fell in love with computing in 1983 because of Sinclair's masterpieces. Continued on the magic surrounding the C64, Amiga and moved to the PC world in 1990. Loves science fiction, programming, astronomy, my family and my job. (developer) :)

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.