The next big thing on Internet|Det neste store på Internet

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][lang_en]I visit several forums and after reading the forum’s speciality groups I always end up reading the chat threads. Sometimes I wish I could find the ultimate forum with all the topics I like but that forum doesn’t exist yet, each forum has its own signature of qualities and content. I have this idea, I tried to search for it but haven’t found anything yet so here goes..

In the early days I ran a small BBS, after a while I hooked it up to FidoNet to feed my reading-hungry users. My BBS changed instantly and suddenly I had the whole world in my litle boy’s-room computer. I could interact with people in India, USA, Great Britain, South-Africa, Australia and many other for me exotic places. It was magical.

I was also co-founder of a national BBS-network and we had great fun polling eachother to give and receive local posts, the tele company enjoyed it as well but that is a different story.

So I was thinking, what if all the great forums out there could hook up to other forums and exchange posts? Begin small, like the chat groups – wouldn’t that be neat?

It has to be a deep forum-module though but it can’t be that hard, we did it in the 80’s! If a forum receives a post from another forum, posted by a user that is not registered locally, let the module create shadow users (which can be claimed later if the user like) and present the username as (for instance) atrais@forums.toptenblogtips.com so the local (wherever that is) users can see where the user posted from.

It will be important that the module is created for a wide range of forumsoftware, so noone is left out. I can’t see that this will hurt forum-traffic, wouldn’t it be fun to volume up the activities on the forums? Then the users can decide where they want to post from, depending on the userinterface they prefer.

What do you say, have this been done before?

Some of the forums I frequent : : Top Ten Blog Tips – CMF Forums, The Batcave, Forum Finder, Firestorm Forum etc..
[/lang_en]
[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][lang_nb-no]
Jeg besøker mange forum og etter å ha lest forumets spesialitet-grupper så havner jeg alltid i småprat-trådene. Av og til ønsker jeg at jeg kunne finne det ultimate forum med alle de kategorier av grupper jeg er interessert i, men dette forumet eksisterer ikke ennå. Hvert forum har sin egen signatur av kvaliteter og innhold. Jeg har en ide, jeg prøvde å søke om temaet men jeg har ikke funnet noe ennå så her kommer den..

I de tidlige dager startet jeg en liten BBS, etter en stund koblet jeg den til FidoNet for å mette mine lesehungrige brukere. BBSen min forandret seg øyeblikkelig og plutselig hadde jeg hele verden koblet inn på gutterommets datamaskin. Jeg kunne skrive med mennesker over hele verden – India, USA, England, Sør-Afrika, Australia og mange andre for meg eksotiske steder. Det var magi.

Jeg var også med å starte opp et nasjonalt BBS-nettverk og vi hadde det utrolig gøy med å gi hverandre data, sendte og mottok lokale poster. Telenor likte det også men det er en annen historie.

Så jeg tenkte, hva om alle de gode forumene der ute kunne koble seg sammen med andre forumer og utveksle poster? Begynne i det små med feks småprat-gruppene – hadde ikke det vært gøy?

Det må en dyp forum-modul til men det kan ikke være så veldig vanskelig, vi gjorde det jo på 80-tallet! Om et forum mottar en post fra et annet forum posted av en bruker som ikke er registrert lokalt så kan man la modulen lage en skygge-bruker (som siden kan tas over av rette person) og presentere brukeren for (feks) atrais@forums.toptenblogtips.com slik at de lokale brukerene (hvorenn det vil være) kan se hvor brukeren postet fra.

Det vil være viktig at modulen er laget for de fleste forum-sortene slik at ingen blir satt utenfor. Jeg kan ikke se at dette vil skade forum-trafikken, ville det ikke bare ha vært morsomt å øke aktivitetene på forumet? Og så kan brukere bestemme hvor de vil poste fra, alt etter preferanser på GUI på de forskjellige forumene.

Hva sier du, har dette blitt gjort før?

Noen av forumene jeg er medlem av : Top Ten Blog Tips – CMF Forums, The Batcave, Forum Finder, Firestorm Forum etc..
[/lang_nb-no]

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Øyvind Lasse Høysæter

Born in 1971, fell in love with computing in 1983 because of Sinclair's masterpieces. Continued on the magic surrounding the C64, Amiga and moved to the PC world in 1990. Loves science fiction, programming, astronomy, my family and my job. (developer) :)

You may also like...

9 Responses

 1. oyvind sier:

  I forgot to mention that it should be forum-admins choice to have both local and network groups. 🙂

 2. Simply use Usenet, and then design forum software that looks like a modern day forum.

 3. oyvind sier:

  That is a good idea! Maybe there is modules out there for most forum-software to embed Usenet groups?

 4. I ran a BBS connected to FidoNet too! I was node 2:204/145. 🙂

  Sometimes I really miss FidoNet and the BBS-world – it was a very fun time.

  Peter Korkala’s last blog post..Monday morning, it’s still snowing

 5. oyvind sier:

  That is fun Peter, I was Dalen BBS node 2:211/35. 🙂 This is incredible I think I remember you from Team OS/2, is that correct? I ran Kim Heino’s software. 🙂 I was also a node in the BBBS-network.

 6. I don’t remember if I was in Team OS/2, but it’s very likely as I ran my BBS (PKaze BBS) on Remote Access under OS/2 Warp. I think I remember the name Dalen BBS, it sounds familiar. 🙂
  Sometimes the world is really small…

  Peter Korkala’s last blog post..Monday morning, it’s still snowing

 7. The world really is small …
  Venya Tagansky. Greetings from Moscow!

  Venya Taganski’s last blog post..Мы – дети! Дети своего времени…

 8. oyvind, ja! Og Norge svært nær. Og forfedre, vi også, Vikings 🙂

  Venya Taganski’s last blog post..Болезнь приходит когда её зовёшь

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.