Glacier walking – Folgefonna|En tur på Folgefonna

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][lang_en]300820091606It was time for a trip with the sports school again, 31 kids and 8 adults. Before walking the glacier we spent the night near Jondal, the kids loved camping as usual and had a great Saturday evening. No TV, just play and having fun – and some Saturday-candy ofcourse which we allowed them to bring with them. Most of the kids used lots of their dry clothes which were meant for the glacier walk but we had access to a dryroom so we didn’t panic. We heard it was raining cats and dogs up there plus windy and only 5 degrees celcius so if any of the kids didn’t have proper clothing they couldn’t tag along. Thankfully that wasn’t the case for me. I came ready, I even brought my lucky alpaca socks, so I was fine and warm.

300820091605Everything went fine, the kids got a crash course in glacier walking and were equipped with helmet, climbing harness, ice axe and crampons (spikes). Keeping them warm while equipping 31 kids were not any problem, the kids jumped around and hacked anywhere with their ice axe. 🙂

It was a great experience, but the weather was insane, after the walk the guides said that the kids were extremely though, there were lots of adults who turned around earlier that day when they saw the weather. While having fun the kids learned a lot on how important it is to work in groups while walking on glaciers, holding a tight rope between them didn’t mean much at first but when a friend stumbled and fell downwards they learned quickly how to work together.

300820091610I think all the adults enjoyed themselves too despite the weather, a new experience richer. I’ve taken dosens of photos of the glacier from above when I’ve been flying and I’ve always wanted to be down there walking on it – a dream came through. 🙂 Folgefonna is a collective term for three glaciers, northern which covers 26 km², central – 9 km² and southern which covers 168 km². Its the third largest mainland glacier in Norway. The ice is up to 500 meter thick and the highest point is at about 1600 meters above the ocean. While walking we were about 1300 meter, it was too windy up there for us. This glacier isn’t from the ice age, it was formed about 5000 years ago during a period of temperature drop and lots of snow. Still it is very exciting to walk on that old ice, especially to look down the deep cracks and ponder how many years we can see back in time down there.

300820091607I hope to return some day, hopefully when the weather is a bit better, its a great resource for skiing and walking during the summer – skateboard enthusiasts loves it. Maybe without kids next time, not to be selvfish but… 🙂 If you’re in Norway visiting the western parts of Norway I recommend checking up on Folgefonna and visit it, the staff up there is awesome and can adapt or create a fitting walk for you. They are great with kids as well, they proved that yesterday – equipping 31 kids in a flash was impressive, and talking to them and explaining while doing it kept the kids curiousity awake. Kudos to them.
[/lang_en][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][lang_nb-no]300820091606Endelig var det dags for tur på Folgefonna med Idrettsskolen, 31 barn og 8 voksne. Før turen overnattet vi på Espeland hvor vi hadde satt opp noen lavoer og telt. Ungene hadde det kjempeartig som vanlig, lørdag uten TV er ikke noe problem – de lekte og fant på gøye ting. Utpå kvelden koste de seg i lavoene med lørdagssnop som de hadde fått lov til å ta med seg. De fleste barna måtte bytte klær litt vel ofte så vi var litt bekymret for at de ikke hadde nok til isbre-turen men det gikk veldig greit siden vi hadde tilgang til et tørkerop. Vi var egentlig utrolig uheldig med været, det regnet i strømmer men alikevel fikk vi grillet pølser og hamburgere til alle sammen.

3008200916055 grader og regnvær, alikevel gikk alt bra. Ungene ble utstyrt med hjelm, isøks, stegjern og seler. Å få 31 barn til å holde seg varm mens førerne utstyrte dem var ikke noe problem, de løp rundt og hakket med isøksene sine. 🙂

Det var en flott opplevelse, men været var ikke helt med oss. Etter turen bad førerne oss om å gi barna skryt, det var ikke ofte de hadde opplevd så tøffe barn. Det var mange voksne tidligere på dagen som hadde snudd der oppe siden været var så dårlig – de møtte vi da vi var på vei oppover. Førerne var flinke til å fortelle og hadde kjempefin kustus på barna når de skulle gjennom sikkerhetsreglene, de klarte å få all oppmerksomhet – det er godt jobbet. På turen fikk ungene oppleve hvor viktig det var å samarbeide, i begynnelsen var noen litt slappe med å ikke ha for mye slakk i tauet mellom dem men når noen snublet i nedoverterreng så oppdaget de raskt hvor viktig det var med stramme tau.

300820091610De voksne koste seg også tross været, en ny opplevelse rikere. Jeg har tatt mange bilder av isbreen fra luften når jeg har flydd over og har alltid hatt lyst til å gå på den. Endelig fikk jeg sjansen. Folgefonna er et samlenavn for tre isbreer, nordre som dekker 26 km², midtre – 9 km² og søndre som dekker 168 km². Det er den tredje største isbreen på fastlands Norge. Isen er opp til 500 meter tykk og høyeste punkt er rundt 1600 meter over havet. Jeg tror vi var på rundt 1300 meter, å gå lengre opp hadde ikke vært forsvarlig i tykk tåke, høljregn og kraftig vind. Jeg trodde lenge at isbreen er rester fra istiden men det er den ikke. Den oppsto for rundt 5000 år siden i en periode med temperaturfall og masse nedbør, men likevel var det kjempespennende å gå på den, se ned sprekker og lure på hvor mange år tilbake man kunne se der nede. 🙂

300820091607En gang i fremtiden må jeg bare tilbake, en gang det er bedre vær, og kanskje uten barn? 🙂 Mulig det er litt egoistisk men.. Ok, to ganger til, en gang uten barn og en gang med. Det må være herlig å gå der oppe om sommeren når været er bra, jeg har inntrykk av at det er et populært sted for skateboardere, har sett litt bilder hvor de tar helt av og krysser små innsjøer av is og vann i full fart. Førerne der oppe var utrolig flinke, å utstyre 31 barn så kjapt var imponerende og de var kjempeflink til å holde oppmerksomheten oppe når de hadde viktige ting å fortelle. Kudos til dem.[/lang_nb-no][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Øyvind Lasse Høysæter

Born in 1971, fell in love with computing in 1983 because of Sinclair's masterpieces. Continued on the magic surrounding the C64, Amiga and moved to the PC world in 1990. Loves science fiction, programming, astronomy, my family and my job. (developer) :)

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.