Gone fishing|Fisketur

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][lang_en]
The young master of the house tends a sport school for juniors once a week run by our local sport club. It is a great offer to youths that don’t want to take part in one particular type of sport. The organizer do a great job and the kids gets to go fishing, hiking, spend nights in tents, climb, swim, ski, dance, paddling and lots of other fun activities. I think this is a great alternative, especially when they put so much work in it and care this much for the kids. Its great fun for adults too, I try to go with them as much as I can and when they ask for adult assistance I can’t say no.

This season started with a fishing trip on the motorboat Rover, a faithful boat with 38 seasons on the Barents Sea. 13 years ago it was bought by a teacher who wanted try something new and to give youth a break and let them experience the ocean and how it is to work on such boat. His organisation funds this by selling commercial trips for tourists and private groups – like us. His ultimate dream was that the schools exchanged the 7th grade with a year of practical school. Not only to give school tired youth a break but also to give kids experience and bring more realism to school. I love the idea, but getting this through a conservative school system would be though. Unfortunately. How is this in your country?

This time we were just over 20 kids and 5 adults, the second we all entered the boat I noticed how experienced he was with kids. He got their attention and they listened carefully to what he had to tell. He gave thoughtful instructions that everyone could understand and answered questions in a great way. He even had time for my curious questions about the different radar and radio systems on board. I learned a lot.

We were out a few hours, trying fishing spots on different locations on the local fjords. We didn’t get much fish but the kids loved the trip. Many of them are in the same class, I think this is a nice way for them to be together and maybe help some to bond. The captain also demonstrated how modern fishing systems worked, I had no idea how advanced it has become. I guess it is necessary if one want to have a chance in the competition.

What a great day.. No wonder that ship and its captain is popular.

This year the 6 year old in the house joined the sports school as well, tent trip next. 🙂

[/lang_en]
[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][lang_nb-no]

Ungdommen i huset går på idrettsskole en gang i uken, et tilbud fra Tertnes Alliansen. Det er et utrolig bra tilbud til ungdom som ikke ønsker å knytte seg til kun en type sport. De er skikkelig flinke og ungene får være med på fisketurer, fjellturer, overnatting i telt, klatre, svømme, skigåing, dansing padling og en mengde andre artige aktiviteter. Jeg synes dette er et fint alternativ, spesielt når klubben gjør et så bra arbeid med å arrangere aktivitetene. Det er morsomt for de voksne også, jeg prøver å være med så mye jeg kan.

Denne sesongen starter med fisketure på M/S Rover, en båt som har gått 38 sesonger på Barentshavet. For 13 år siden ble den kjøpt av en lærer som ville prøve noe nytt og gi ungdom en sjanse til oppleve livet ombord i en fiskebåt, de kan være ute i flere uker. Organisasjonen hans får midler ved å selge turer til firmaer, turister og private grupper – som oss. Hans drøm er å kunne erstatte 7. klasse med et år med praktisk skole, hvor ungdom får en pause fra skolebenken og får prøve seg i det virkelige liv. Ikke bare for å gi skoleleie barn en pause men også for å gi barn nye erfaringer. Det er en herlig ide men jeg tror den blir litt vanskelig å gjennomføre i vårt trege skolesystem.

Denne gangen var vi litt over 20 barn og 5 voksne. Idét vi gikk ombord i båten merket jeg at kapteinen var skikkelig flink med barn. Han fanget deres oppmerksomhet og var flink til å fortelle, gi instruksjoner og svare på spørsmål. Han hadde til og med tålmodighet til å svare på mine nysgjerrige spørsmål om det tekniske ombord, radarsystemer og peilesystemet. Typisk meg..

Vi var ute tre timer og prøvde oss på forskjellige plasser langs fjorden. Vi fikk ikke noe særlig med fisk men ungene likte seg veldig godt. Mange av dem er i samme klasse, det er kjekt for dem å møtes utenfor skoletiden. Kanskje noen knytter nye bånd? Kapteinen demonstrerte også hvordan moderne fisking foregikk, med avansert utstyr som automatisk dorging – det var imponerende. Data over alt. 🙂 Sånn er det i konkurransens verden.

For en flott dag. Ikke rart skipet og dets kaptein er så populær.

I år skal 6-åringen også begynne på idrettskolen, telt-tur neste. 🙂


[/lang_nb-no]
[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Øyvind Lasse Høysæter

Born in 1971, fell in love with computing in 1983 because of Sinclair's masterpieces. Continued on the magic surrounding the C64, Amiga and moved to the PC world in 1990. Loves science fiction, programming, astronomy, my family and my job. (developer) :)

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.