Decades with ash-trouble|Asketrøbbel i flere tiår

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][lang_en]Thor Thordarson, a vulcano researcher prepares us for decades of ash-trouble. Its incredible to see how dependent we’ve become of the air-traffic. What will happen the day Katla awakens and we can’t use airplanes for weeks, or months?

I follow vedur.is every day and jumps in my chair each time I see red dots around Katla, I’m thinking “Now its happening” but then the dots vanish. But one day…

In Norway we have an old train-system – people want the fastest route so people choose air and not train – will this change?

[/lang_en][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][lang_nb-no]Vulkanforskeren Thor Thordarson mener den rolige vulkanaktiviteten på Island er i ferd med å ta slutt og at askeproblemene er et fenomen vi må bli vant til. Det er ganske utrolig å se hvor avhengig vi har gjort oss av fly, vil man gjøre noe med dette mon tro?

Det skal satses milliarder på tog på Østlandet men resten av landet må smøre seg med tålmodighet, hvor tålmodig vil næringslivet være når all flytrafikk står en uke eller to?

Jeg følger med hver dag på vedur.is og til tider ser det ganske skummelt ut, og så roer det seg. Plutselig er det tre røde prikker rundt Katla og da tenker jeg “nå skjer det”, men så forsvinner de gradvis igjen. Men en dag sier de, da våkner Katla. Er Samferdselsministeren klar?

Island søndag kl 14:30:

Mandag kveld når en ny askesky vestlandet, da er det på an igjen. Utbruddene fortsetter og fortsetter, her er aktivitet i dag kl 08:44, skyen strekker seg 8km rett opp:

Siste askeprognose fra VAAC finner du her. (kl 18:39 17. mai)

Nå stenges Nordsjøen for trafikk, det må være ganske frustrerende å jobbe i nordsjøen for tiden, de kan ikke fly over askeskyer og da blir det fort kluss i skiftene. Jeg synes vi må tenke stort og satse på undervanns-jernbane til England og stopp i de forskjellige feltene. Jeg hadde raskt satt av 130 milliarder til et slikt prosjekt om jeg fikk bestemme.

I dag (25.05) leser jeg i VG at SAS vurderer å investere i norske lyntog, jeg er sikker på at andre store aktører er like interessert – dette blir spennende.

Kilder:
VG

[/lang_nb-no][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Øyvind Lasse Høysæter

Born in 1971, fell in love with computing in 1983 because of Sinclair's masterpieces. Continued on the magic surrounding the C64, Amiga and moved to the PC world in 1990. Loves science fiction, programming, astronomy, my family and my job. (developer) :)

You may also like...

5 Responses

 1. n0s sier:

  Ingen politiker kommer noensinne til å bruke verken penger eller politisk prestisje på å sikre oss mot naturkatastrofer. Det er ikke politisk lønnsomt, folk stemmer ikke for politikere med slike ideer.

  Vårt politiske system oppfordrer ikke til fornuft, men til populisme, løgnaktighet og propagandaspredning for personlig vinning.

  • oyvind sier:

   Det er ganske tragisk, er helt enig med deg om at de er mer opptatt av hva folk synes om dem i enkelte kretser fremfor landets og våre etterkommeres beste.

 2. John sier:

  Some of the U.K.’s internal flights are cheaper than catching the train! My friend got delayed in Thailand a few weeks ago and couldn’t get home for 9 days. Now it looks like he’s delayed in Spain 🙁
  .-= John´s last blog ..Winnats Pass =-.

 3. Emm sier:

  I agree with John. I am flying to Edinburgh in August as the train is too expensive. On the other hand, it is quicker, door to door, to catch the Eurostar to Paris than it would be for me to fly.
  .-= Emm´s last blog ..Pizza Express Spring Social =-.

  • oyvind sier:

   Its expencive in Norway as well, but the routes are slow. I wish we had highspeed trains here. Flights from Bergen to Oslo takes 40 minutes, half an hour drive and an hour waiting. It takes about 7 hours with train..

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.