On our road to Skynet|På vei mot Skynet

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][lang_en]I love science fiction and its technology, it triggers my fantasy and it is incredible to see experience that technology has no limits. Like in movies as Terminator, Aliens, I Robot, Bicentennial Man, Running Man, Bladerunner etc, awesome movies, but deep inside I hope we never get there. Though are we on our way there without knowing it or reacting on it?

On My School Account you can check what your children is eating and what they are spending money on at school. You can buy GPS jackets and monitor your child’s movements via Google Maps. This is old news outside Norway but new here, a few days ago they launched a product where you can track your kids via their cell phone, location, messages, contacts and set up their call plan. Is this where we’re going? When I let our kids go somewhere I let them have a cell phone with them so we can call them when dinner is ready, but I’d never use it to track them.

Deep inside I have a fear that something should happen to them but isn’t that a part of life? I feel that the industry is milking money from this fear and more parents jumps on these sollutions. People are even tracking kids via their webcamera.. I know farmers here in Norway who tracks their sheep when their up on the mountains to feed but track children in the same way? I think our kids deserve a better social life.

We make ourself extremely dependent of technology, like Facebook – when Facebook goes down people loose their social life. Its incredible sad. What if the whole Internet would collapse? Like they expect in 2013, what will people do then? Or what will happen if someone can tap into every thing we do on Internet? What will happen when someone makes bad software that attack every unit and service on the net? Like the nuclear power plant in Iran who struggles with a worm these days. Call me silly but I constantly think of Skynet.

Links:

Lower Pervian School District vs. Mike and Ikes
Surveillance Nation: Austin Library Won’t Let You Wear Baseball Caps Because Cameras Can’t ID You[/lang_en][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][lang_nb-no]Jeg har alltid vært fascinert av teknologi fordi alt er mulig, kun fantasien setter grenser – men hvor langt skal vi gå? Det beste jeg vet er en god science fiction film som tirrer mine fantasier om teknologi, som Terminator, Aliens, I Robot, Bicentennial Man osv, men innerst inne håper jeg at vi aldri kommer dit. Men er vi kanskje på vei dit selv om det ikke er så tydelig?

My School account kan man kontrollere hva barna spiser og bruker penger på ved skolen. Om det ikke er nok kan du kjøpe GPS jakker med innebygget GPS og mobilenhet som rapporterer hvert steg barnet tar. Man kan sitte hjemme og følge med via Google Maps eller spesialprogrammer.

I utlandet har debatten pågått i over et tiår nå, først nå begynner det å skje ting i her i landet.

I Norge har det kommet et nytt produkt som heter Bipper gjør det mulig for foreldre å overvåke barna – ved å kontrollere kontaktlisten, samtaler inn og ut og ved å kunne lokalisere barnet fra datamaskinen hjemme.

Er det dit vi vil? Jeg har litt blandede følelser for overvåkning av barna, selvfølgelig er det kjekt å vite hvor de er men er det ikke best å bruke god gammel foreldreteft? Jeg sender aldri barna bort til et sted jeg ikke stoler på, når ungene går hjem fra skolen så stoler jeg på at de går rett hjem og at det ikke skjer uforutsette ting. Innerst inne er det jo selvfølgelig en frykt for at noe skal skje men den er noe vi må leve med. Om vi velger å temme frykten ved å installere GPS på ungene så bryter vi en terskel – da kommer vi til å ønske lignende løsninger for alt. Vil vi det? Ville du ha synes det var greit at sjefen kunne til enhver tid se på skjermen hvor du befant deg og hva du skrev på sms? Barna har ikke mye for seg selv lenger om dette tar av.

Jeg tror industrien spiller på foreldres frykt, den som lenge har stått uberørt – bare vært til stede, en del av livet. Dette blir en milliardbedrift uten like – for noen. Kommer du til å bli med på racet?

Jeg ser at folk er utrolig avhengig av feks Facebook, det er ramaskrik hver gang tjenesten går ned. Hva om alt til slutt går ned for telling? Som enkelte mener vil skje i 2013 – hva skal vi gjøre da når vi er blitt så avhengig av nettet? Hva når noen lager programmer som angriper og styrer alt som har forbindelse med Internet? Som feks atomanlegget i Iran som sliter med orm for tiden. Hva om noen lager programmer som kan lytte på alt vi gjør via nettet? Det finnes allerede i dag på gmail og når man bruker iphone – noen kan se hva du gjør til enhver tid.

Andre sideeffekter: På biblioteket i Austin får man ikke gå med caps, for da kan ikke de identifisere deg via kamera: TechDirt. Skjedde ikke noe lignende i Molde for noen år siden? Ungdommer fikk ikke gå med hettegenser for da kunne man ikke identifisere dem.

Lenker:
Finn barna dine via mobilen
Nye mobilløsninger skaper reaksjoner
[/lang_nb-no][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Øyvind Lasse Høysæter

Born in 1971, fell in love with computing in 1983 because of Sinclair's masterpieces. Continued on the magic surrounding the C64, Amiga and moved to the PC world in 1990. Loves science fiction, programming, astronomy, my family and my job. (developer) :)

You may also like...

2 Responses

  1. frihet sier:

    Tenk at et vanlig firma tilbyr denne tjenesten.
    Det er jo nesten garantert at etterentningstjenester har benyttet seg av dette i mange mange år.

    Si hade bra til frihet ettersom vi blir mer og mer avhengige av slike ting.

  2. Hufsa sier:

    Forkastelig detaljovervåkning av barn! Er det ikke bedre å bygge opp et forhold med gjensidig tillit og respekt? Har fått mitt privatliv trampet på hele livet uten noen grunn, og mildt sagt har jeg ikke et godt forhold til mine foreldre. Om det er det de vil oppnå med å overvåke barna, for all del.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.