Thank you Library of Congress!|Takk til Library of Congress!

[lang_en]A long time ago, between 1890 and 1900 thousands of photochroms/photolithographs were published with sceneries from all over Europe. In 1985 The Library of Congress bought the prints of Europe and the Middle East from the Galerie Muriset in Switzerland. Now everything is available on flicker. Addional collections can be found here. Usually one have to buy collections like this on DVD but now its free on flickr.

There are many photos of my hometown Bergen in the collection, I love to study them and compare old with new to see how the city has developed. Check out these lovely ones :

The last one is something I took last August, do you see where it is on the old photos? 🙂 Wish I had something better to compare though. For now only Scandinavian countries have been published on flickr but they are moving further and further into Europe these days.
[/lang_en][lang_nb-no]Library of Congress har lagt ut tusenvis av gamle bilder publisert på 1890 til 1900-tallet, blandt dem er det mange fra Bergen. De er utrolig flotte og er en liten del av en stor samling med fargede bilder. På den tiden var dette samleobjekter og brukt som suvenirer etter å ha vært ute og reist. Til nå har man måtte kjøpe slike samlinger på DVD men nå ligger alle gratis på flicker. Utrolig herlige bilder.

Jeg elsker å titte på dem og sammenligne dem mot nyere bilder, for å se hvor forandret byen er. På et av bildene så kan man se 2 ting som bystyret i dag drømmer om, piret på fisketorget som ble fjernet, og trikkesporet som også er fjernet. Bergen er i bakvendtland.

Her er noen av bildene bildene :

Det siste er et jeg tok i august, la det til her for morro skyld for å sammenligne litt. Håper jeg klarer å finne noen bedre.
[/lang_nb-no]

Øyvind Lasse Høysæter

Born in 1971, fell in love with computing in 1983 because of Sinclair's masterpieces. Continued on the magic surrounding the C64, Amiga and moved to the PC world in 1990. Loves science fiction, programming, astronomy, my family and my job. (developer) :)

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.