Skiing weekend at Furedalen|Helgetur til Kvamskogen

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][lang_en]KvamskogenThis weekend it was time for the trip to Kvamskogen (1 hour drive from Bergen) with the sport school, 31 kids from 5th to 7th grade and 7 grownups. I prepared myself for a bit chaotic trip but the kids were awesome, no fuzz what soever and the kids had a great time.

We started early on Saturday and went straight to the Furedalen, a tiny alpine center with 2 t-lifts and 1 trainer slope. It was a bit cloudy but the conditions were perfect. Some started in the trainer slope to practice a bit before they moved on to the bigger ones, after a while the bigger slopes became the most popular ones.

14022009787I’ve always enjoyed Furedalen, when I was little my family used to go there to ski, I remember clearly how difficult it was the first time my father and I were going up the t-lifts, lets just say we struggled a bit. My father and skies with some difficult metal-edges, his skies wanted to go separate ways. I think he was seconds from started to swear some. 🙂

queueUnfortunately the engine on one of the lifts started to fail so the queue started to grow. Suddenly people had to wait an hour to go up, that is a lot for most kids. Its kind of weird, I seem to remember those engines from when I was a kid – I wonder if they ever got replaced with new ones, that is sad. I guess they struggle with the economy, they don’t get as much snow now as they did when I was younger. Now they are dependent of snow-machines all over the place.

cloudsOn Sunday a think mist covered the upper parts, I couldn’t see much but that didn’t stop most kids, they had fun anyway – full speed downwards no matter how little they could see. Some decided to go inside to relax, talk and drink hot chocolate instead. I think the owners had problems with their slope preparing machine, since it had snowed a lot we started to build small bumps when everyone turned downwards and suddenly the ice came forward. Some of the kids enjoyed the bumps but I think I am getting too old for that. 🙂

14022009791In the mountain hut we had a great time with competitions and good food, the kids had been looking forward to this part, I might be wrong but I think they thought it was more fun than the skiing. Its nice for them to meet classmates this way, outside the school’s world. I had to smirk when I heard them from the floor above, it was like a small society up there. Playing, watching movies and debating. At midnight things started to calm down and everyone went to sleep – I thought that was impressive.

15022009798Saturday night we had lots of snow, like the real winter we remember when we were kids. The hut were properly built so we had no problem with keeping it warm inside with only one fireplace. This was like the Furedalen I remember and will definitely leave a good review on https://www.skiweekends.com/ so that others know how good the skiing still is here. I hope more schools can share the same experience we have had, it was great for the kids and the big kids (adults)!

I look forward to see what event the sport school has next , I hope I can come with them again.[/lang_en][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][lang_nb-no]KvamskogenI helgen var det dags for Kvamskogen-tur med Idrettskolen igjen, 31 barn og syv voksne fra trinnene 5. til 7. klasse. Man skulle tro at det ville bli kaotisk men ungene var utrolig grei å ha med å gjøre, ikke noe tull i det hele tatt.

Vi kjørte opp tidlig på lørdag og gikk rett i trekket i Furedalen og koste oss. Det var litt overskyet men føret var perfekt. Vi vekslet litt mellom barne-trekket og t-trekkene men til slutt var det kun de store løypene som var pop.

14022009787Jeg har alltid likt Furedalen, da jeg var liten reiste familien min ofte opp på Kvamskogen og gikk på ski – minner dukker opp, som feks når min far og jeg skulle ta trekket opp med langrenn ski de første gangene. Det var ikke bare bare, jeg tror min far måtte anstrenge seg litt for å ikke banne, det var ikke så lett med langrennski i trekket husker jeg. Og så hadde min far noen ski med vanskelige stålkanter, skiene ville hver sin vei om jeg ikke husker helt feil. 🙂

queueDessverre sviktet det ene trekket så køene begynte å vokse, det er trist når slikt skjer – plutselig er køtiden oppe i en time og det er ikke noe særlig for ungdommer som liker helst å renne rett inn i automaten og ta trekket opp igjen. Det virker som de ikke har byttet ut motorene på mange år, det var flere som nevnte at det var standard at de stoppet. Skianleggene i Norge har vel slitt de siste årene med lite snø og tøff økonomi, skulle ønske de kunne få litt av krisepakken slik at de kunne ha oppgradert anleggene sine litt – det er viktig for ungdom å ha slike alternativer.

cloudsPå søndagen var det kraftig dis på toppen men det stoppet ikke de unge, de raste nedover med 5 meter sikt, en del av gøyen det. Det hadde snødd kraftig i løpet av natten og de hadde ikke preparert så vi fikk noen overraskelser av og til, plutselig var løypen gjort om til kuleløype – noen gav seg da mens andre syntes det var ekstra gøy. Noen satte seg inn og drakk litt varm kakao i stedet, det er en ærlig sak – de koste seg ihvertfall, det er det som er viktig.

14022009791På hytten koste vi oss med konkurranser og god mat, ungene hadde gledet seg til overnattingen, jeg fikk inntrykk av at det var helgens høydepunkt. Det er kjekt for dem å få treffe klassekameratene utenfor skolens område – jeg måtte humre da det nærmet seg leggetid. Oppe i andreetasjen hørtes det ut som de hadde laget seg et eget lite samfunn, romstering og diskusjoner, spilling og filmtitting – rett og slett herlig.

15022009798Natt til søndag snødde det kraftig, ekte norsk vinter som man husker fra barndommen. Hytten var heldigvis godt isolert så vi hadde ikke noe særlig problemer med å holde grei innetemperatur med hjelp av 1 peis.

Det blir spennende å se hva neste med Idrettskolen bringer. Det er alltid kjekt å få lov til å være med.[/lang_nb-no][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Øyvind Lasse Høysæter

Born in 1971, fell in love with computing in 1983 because of Sinclair's masterpieces. Continued on the magic surrounding the C64, Amiga and moved to the PC world in 1990. Loves science fiction, programming, astronomy, my family and my job. (developer) :)

You may also like...

5 Responses

 1. Nicole sier:

  That sounds like a great time.
  I’m not very much for skiing, but the hut enjoying part sounds good 🙂

 2. hi Øyvind,
  Sound like a great ski trip, and I love your pictures. I haven’t been skiing in years, but I grew up in the Sierras and our school took us skiing every weekend. Imagine a school bus full of young teenagers with Queen playing “We Will Rock You” on the radio and all of us stomping our ski boots to the beat of the music. It was deafening but so much fun! Ah, the memories! ~ Steve, the trade show guru

 1. 16. februar 2009

  Helgetur til Kvamskogen | Øblog…

  Litt om helgen vår på ski med idrettskole og 31 barn. Turen gikk til Kvamskogen utenfor Bergen. Bilder….

 2. 16. februar 2009

  Helgetur til Kvamskogen | Øblog…

  Litt om helgen vår på ski med idrettskole og 31 barn. Turen gikk til Kvamskogen utenfor Bergen. Bilder….

 3. 16. februar 2009

  Skiing weekend at Furedalen with 31 kids…

  A skiing trip with 31 kids without any fuzz or problems, magic? Images and story about the trip to Kvamskogen outside Bergen in Norway….

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.