The fight against pirates in the recordcompanies|Kampen mot piratene i plateselskapene

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][lang_en]


There is much talk about pirates of these days, pirates from Somalia and the pirates of The Pirate Bay. Today, in about about 1 hour the verdict will fall at Stockholm tingrätt, it’s going to be one of the major events for many today, both supporters and opponents to the TPB.

I have many thoughts about this, both for and against file-sharing, but mostly I think that something must be done with the record industry. The record industry leaders want to become billionaires over night and do not care if artists suffer from bad contracts – should we accept this? I believe that this is core of the debate.

File-sharing will never be beaten, it will always be with us – technical geniuses can always find a way, such as water leaks in a house. A good example of this is when the record companies spend 2 years and several billion to develop a copy protection system and a youngster uses 12 minutes to break it. The day after the copy protection was launched a small code could help you break it. Many could not play the CD in the car or on the computer – it was a mess for the record company industry and they had to eventually change its policies.

In my opinion file-sharing is not only to download free stuff, it is a uproar against the powerful forces that do what they will. When you buy a song or a cd you don’t want to decide how it play it? When you buy a channell-package, satellite or cable – wouldn’t you decide what type of screen you will use? Image that the cable company forced you to buy a 42-inch Samsung to watch your favourite channel, if you had the wrong TV you could not watch it – Would that be OK?

How much is left for the artist on a cd sale? There is not much – the record companies and distribution will take most of the cake. They want to earn big money, it is why they exist – they are not charity organizations. Do they have too much power? What if all artists released their music on the net and placed a ‘Donate’ button next to it, like a known band did? I think the artist would earn more money than ever.

In my opinion,the record companies should either change their prices or they have to reconsider their position – the verdict today will not solve their problem, whatever happens to The Pirate Bay. Hundreds of similar services are out there, TPB is only a pebble in the sky.
Link to articles : DB, VG, SVD, TV2.
[/lang_en]
[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][lang_nb-no]


Det er mye snakk om pirater for tiden, pirater fra Somalia og pirater på The Pirate Bay. I dag om ca 2 timer vil dommen falle ved Stockholms tingrätt, det kommer til å bli en av dagens store begivenheter for mange, både tilhengere og motstandere til TPB.

Jeg har mange tanker rundt dette, både for og i mot fil-deling, men mest heller jeg mot at noe må gjøres med plateindustrien. Plateindustriens høye herrer ønsker å bli milliardærer over natten og bryr seg ikke om artistene lider under dårlige kontrakter – skal vi godta dette? Jeg mener at det er dette som er kjernen i debatten.

Fil-deling blir man aldri kvitt, den vil alltid være med oss – tekniske genier finner alltid en vei, som vannlekkasjer i et hus. Et godt eksempel på dette er når plateindustrien bruker 2 år og flere milliarder på å utvikle en kopibeskyttelse og en ungdom bruker 12 minutter på å knekke den. Dagen etter at kopibeskyttelsen ble lansert så kunne den omgås ved hjelp av en liten kode. Mange kunne ikke spille av CDen i bilen sin eller på pc – det ble et styr uten like for plateindustrien og de måtte til slutt endre sine prinsipper.

Fil-deling er etter min mening ikke bare nedlasting fordi det er gratis, det er et opprør mot sterke krefter som får dure på som de vil. Når du kjøper en sang eller en cd vil ikke du få bestemme hvordan den spilles av? Når du kjøper deg en kanalpakke, parabol eller kabel – vil ikke du bestemme hvilken type skjerm du vil se på? Tenk om kanalprodusentene bestemte at du måtte kjøpe 42 tommer Samsung for å se på TV Norge, om du hadde feil TV så kunne du ikke se på kanalen – hadde det vært OK?

Hvor mye får artistene igjen av et cd-salg? Det er ikke særlig mye – plateselskapene og distribusjon tar det meste av kaken. De skal tjene stor penger, det er jo derfor de er til – de er ikke veldedighetsorganisasjoner. Har de for mye makt? Hva om alle artister la ut musikken sin på nett og satte opp en ‘Donate’-knapp slik som et stort band gjorde? Jeg tror artistene hadde tjent penger som aldri før.

Etter min mening bør plateselskapene enten forandre sin pris ellers så må de begynne å tenke nytt – dommen i dag vil ikke løse deres problem, uansett utkom. The Pirate Bay er bare en av hundrevis av lignende tjenester, man vil aldri bli kvitt dem.

Link til gode artikler : DB, VG, SVD, TV2.
[/lang_nb-no][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Øyvind Lasse Høysæter

Born in 1971, fell in love with computing in 1983 because of Sinclair's masterpieces. Continued on the magic surrounding the C64, Amiga and moved to the PC world in 1990. Loves science fiction, programming, astronomy, my family and my job. (developer) :)

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.