Yet another dog attack|Nok et hundeangrep

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][lang_en]Millions of people gets bitten by dogs each year, it happen in Norway too. Today an 8 month old baby got attacked by a Rottweiler near me. I thought this dog was illegal. I’m not much into dog but its sad to read about these attacks. I have a feeling its all about how the dog has been raised, or am I wrong?

I noticed in some statistics that 5 millions in USA gets bitten by dog each year, but aren’t there about 50-60 million dogs in US? I’m not sure how many dogs there are in Norway.

The article is updated now. A mother were carrying the baby out of a mall and the dog jumped up and bit the baby’s leg…[/lang_en][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][lang_nb-no]Nok en gang har et barn blitt angrepet av hund, denne gang like ved meg her i Fyllingsdalen – en 8 mnd gammel baby ble angrepet av en Rottweiler. (Dvs, TV2 kaller det blandingshund?) Har ikke oppdragelsen mye å si på hunden eller er de helt uforutsigbare? Jeg synes det skjer så ofte for tiden at mennesker blir angrepet av hund.

I BA i dag tar debatten helt av, her er det 2 fronter som krasjer: BA. Legg merke til hva Ragnvald skriver. Jeg har ikke peiling på hunder men for meg representerer Ragnvald en gruppe hundekjennere som jeg ikke helt forstår – de er så bastante i sine meninger. Jeg tror gruppen ødelegger for resten av hundefolket.

Forrige uke ble en ungdom fra Båtsfjord angrepet av en blandingshund – hva er egentlig “blandingshund”? Dette var på fest, så jeg forstår godt at hunder blir litt tussete da. Alkohol og hunder passer vel ikke helt godt sammen. Det høres litt rart ut at han satt helt fint i sofaen og ble bitt i nesen. Jeg vil tippe at han ville tøyse litt med hunden og stakk ansiktet ned til hunden med fylleånde og tøysefjes.

Hva synes folk om båndtvang? Jeg har inntrykk av at det finnes en del motstandere til båndtvang. Jeg for min del er litt usikker, det er herlig å se en hund løpe fritt, koser seg og nyter livet. På den andre siden – en lov er jo en lov. Om jeg hadde hatt hund og tok den med på fjelltur så hadde jeg vært fristet til å slippe den fri, men selvfølgelig sjekket om det var folk i nærheten. Men å slippe hunden fri på et kjøpesenter er vel litt drøyt? Ikke sikkert at eieren gjorde dette i dag men man vet jo aldri.

Hvorfor føres det forresten ikke statistikk over hundebitt? Jeg prøvde å finne noe men jeg finner bare amerikansk statistikk. Der borte blir 5 millioner bitt i året, men de har vel 50-60 millioner hunder? Noen som har tips til meg hvor jeg kan finne skadestatistikk?

Det jeg synes er trist er at slike saker som dette genererer hundeforakt, og da skjer slike ting som dette. Helt sinnsykt. Vi må lære våre barn respekt for dyr, men da må hundeeier-gruppen også gi litt tror jeg…

Jeg må få legge til at når jeg går med ungene på tur og vi møter en hund så passer jeg alltid på å kommunisere med hundeeieren om ungene har lyst til å ta kontakt med hunden. Noen ganger sier de at det ikke passer, og andre ganger blir de glad og ser på det som god trening. Da forteller de barna hvordan de går fram. Jeg vinner på det for da blir ungene godt opplært og de blir vandt til hunder, og jeg tror hundeeieren vinner litt på det også. Og jeg har lært at om det er en blindehund så kan jeg svare selv at hunden er på jobb og ikke kan forstyrres. :)

Ser i Dagbladet at artikkelen ikke er mulig å kommentere, jeg tror de vet hva de gjør…

Nå er artikkelen oppdatert i BA. Moren bar barnet ut av kjøpesenteret og hunden hoppet opp og bet, den hadde slagt bånd…

Lenker: VG

[/lang_nb-no][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Øyvind Lasse Høysæter

Born in 1971, fell in love with computing in 1983 because of Sinclair's masterpieces. Continued on the magic surrounding the C64, Amiga and moved to the PC world in 1990. Loves science fiction, programming, astronomy, my family and my job. (developer) :)

You may also like...

32 Responses

 1. Jill sier:

  Hvis du leser loven om båndtvang kan du lese at den ikke spesifiserer at hunden skal være i bånd men at man skal ha kontroll over hunden. 🙂

  • mjay sier:

   det stemmer. man trenger ikke å ha hunden i bånd så lenge man har kontroll. ET unntak . en periode av sommeren . slik som nå . da er detabsolutt båndtvang.

  • Dunappy sier:

   There are multiple reasons for dogs to bite people but the Number one common factor in dog attacks is that the dog is NOT spayed or neutered. Dogs that are intact are far more likely to bite then dogs that have been altered. The statistics show that between 60 to 80 % of ALL dog bites are from intact male dogs. Female dogs that are intact can also be pretty aggressive. One of the more famous fatal dog attacks here in the USA was the result of two intact female dogs.
   .-= Dunappy´s last blog ..Trying new things =-.

 2. Jill sier:

  Beklager, feil fra min side. Leste ikke den nye loven før jeg skrev.. :p

 3. Benjamin sier:

  Derfor begynte jeg å gå med kniv på skogstur, neste gang jeg får ei bikkje etter meg fordi eieren ikke gidder å ”ha kontroll” -overholde båndtvangen – da blir den flådd levende, og jeg gleder meg !

  • Christopher sier:

   Hadde du rørt min hund Benjamin uansett grunn
   ville jeg drept deg etterpå
   håper en hvilken som annen hunde eier gjør det samme om de måtte møte deg med den handlingen der

   • Hillebilly sier:

    Så du mener ingen har lov til og forsvare seg mot angripende hunder?
    Og samtidig mener att hundeeiere ikke skal måtte ha orden på bikkja?

    Du mener faktisk att du som ikke gidder og oppdra bikkja de. Lar den fly rundt og kanskje hoppe på intetanende folk. og da angripe folk som er redde. DU skal ha RETT til og drep den stakkaren som faktisk forsvarer seg fra dit ugredlige udyr av en hund?

    Forsvar er faktisk foreløpig lov.

    Nei det er faktisk bare en ting som gjelder.
    Hunde sertifikat. Og det skulle vært så strengt att slik som deg Christopher aldri ville fått lov til og ha hund. bare tanken på att du skal kunne drepe en person som forsvarer seg for angrip fra din hund som du tydelig ikke har oppdratt skikkelig er forkastelig.

   • john sier:

    vist jeg hadde fått en hund etter meg på grunn av att eier ikke hadde kontroll på den så hadde jeg fan flådd hunden og eieren. er veldig enkelt. skal du ha hund MÅ du ha kontroll så enkelt er det. alle som er uenige med det har fan ikke livets rett i mine øyne.

  • Hundeviskeren sier:

   Du har rett til å avlive hunden hvis den angriper. En hund som kommer løpende mot noen er ikke under kontroll av eieren og bør selvsagt avlives.

 4. Kristin sier:

  Jeg er positivit overrasket over vinklingen på innlegget ditt. Mange blir nok skeptiske til hund av denne grunn, og er det ikke typisk at det på VG Nett står “rottweiler”. Det som er viktig å huske her er at hunden ikke er gammel selv, og at tilfellet mest sannsynlig skyldes forhold ved eieren (dårlig oppdragelse/trening og mangel på kontroll), og sannsynligvis må barneforeldrene ta sin del av ansvaret også (hvordan kom hunden nærme nok til å “angripe” en 8 måneder gammel baby??? Hunden fortjener så vidt jeg kan forstå en ny sjanse, men kanskje ikke hundeeieren er skikket til å eie en så kraftig hund som en rottweilermiks.

  En blandingshund er for så vidt en hund som er parret av to eller flere forskjellige raser……

  • oyvind sier:

   Jeg er opptatt av hunder blir rettferdig behandlet, det er trist å lese om alt hunder må gjennom. I Sverige er det en sak nå hvor det er store protester mot at en hund skal bli avlivet fordi den skadet en liten jente. Hun gikk bort til hunden og da sier jo det seg selv at det blir heftig debatt. Nå vil myndighetene avlive hunden.

   • Hillebilly sier:

    Så…. en hund har rett til og skade alle som går bort til den?

    Skal vi forvente att små barn skal ha full forståelse att enkelte vil ha farlige hunder?

    Blir fordumt.

    eneste jeg god tar er hvis noen tråkker i villfarelse på en hund, og den da biter i redsel eller skvetter. Dette er uhell fra begge.

    Kan og sef godta en hund som tar seg eller sin eier i forsvar.

    Men hunder som angriper alt som er innen for rekkevidde er ingen tjent med. og hundeieren bør også bli straffet hardt.
    Dessverre er det slik att hunder av slike eiere er tilnærmet umulig og rett opp psyken til. hunden er ødelagt og faktisk i mine øyner mishandlet av feil oppdragelse.

   • Hundeviskeren sier:

    Det de færreste er klar over er at det er ulovlig iht. lov om hundehold § 5 å gå fra en bunden hund utenfor inngangen til en bygning som er åpen for allmenheten (eks en butikk) eller i nærheten av en lekeplass. En kan ikke forvente at barn forstår at en hund som står bundet kan være farlig, og derfor er denne paragrafen kommet. Nå tror jeg ikke at hundeeiere forstår dette siden de fleste av disse er idioter.

  • Alamir sier:

   …”sannsynligvis må barneforeldrene ta sin del av ansvaret også (hvordan kom hunden nærme nok til å “angripe” en 8 måneder gammel baby?”
   Er det et forsøk på å skyve ansvar over på mennesker som går på en offentlig plass og aner “fred og ingen fare”?

   Et vitne forteller at moren kom gående ut av et senter med datteren sin på armen.

   “– Helt uten forvarsel kastet den seg frem mot henne og hoppet opp på to bein. Den gikk rett og slett til angrep.”

   Mannen som passet hunden hadde et langt slakt bånd, så hunden hadde ifølge vitnet nok av plass å bevege seg på.

 5. svein sier:

  Hva med å finne ut hva som virkelig skjedde før man avliver en valp? At en hund løper bort å vil hilse kan sikkert blir sett på som et angrep.
  Når voldsomme hundeangrep skjer kommer det alltid med et bilde av skaden.. Har en følelse at du ikke var store scenen, men at foreldrene ble skremt.

  Tar jeg feil, valpen virkelig angrep, så bør man kanskje tenke på å avlive den ja.

  PS! Helt for en type lisens for hundehold.

  • Alamir sier:

   Fra et vitne:
   “– Jeg sto utenfor inngangen. Like før moren kom ut, kom en annen hundeeier gående. Han tok klokelig en omvei da hunden som senere bet babyen ble svært aggresiv, sier mannen, som beskriver hunden som stor.

   Han forteller at moren kom gående ut av senteren med datteren sin på armen like etter.

   – Helt uten forvarsel kastet den seg frem mot henne og hoppet opp på to bein. Den gikk rett og slett til angrep.”

 6. Sigrid-A sier:

  Det er trist å lese om slike saker – eg er av haldninga at det alltid er menneska si skuld, på eine eller andre måten. Det første som slo meg i saka med babyen:
  – kva med hundeeigaren? Var hunden i band? Var det eit ungt menneske, og i sofall burde ikkje vedkommande ha ein so sterk hund som ein rottweiler(blanding) er…
  – kva med foreldra? Korleis kom hunden nær nok? Kva gjorde dei som kan ha provosert/erta hunden nok til å angripe/leike? var ungen i vogn, eller heldt dei han/ho i armane?

  Eg trur ikkje me kan skulde på hunden åleine her – ein 5 månadar gammal kvalp som er stor, sterk og LEIKEN krevjer at det er ein eigar som er skikka til å ha han. Feil eigar til feil hund er kjent som ein potensielt farleg kombinasjon.

  Bandtvangen gjeld frå 1 april til ein eller annan dato i august, eg er litt usikker. Men i tettbygde strøk gjeld denne året rundt! Folk burde ha respekt for bandtvangen, det er jo med eit visst hensyn… Ute på landet er det gjerne dyr i skog og mark som har ungar, og etterkvart kjem det dyr på beite. Synet av ein hund som løper fritt er kjempeflott, men finn då ein eigna plass der hunden ikkje kan stikke av heller.

  Der burde nok vore betre kontroll med kven som får lov å ha hund!

 7. B. E. sier:

  Nå er det ikke så ofte en hund angriper et menneske stort eller lite her i Norge. Men hver gang det skjer, så får det store overskrifter i mediene. Dette i seg selv er ikke så rart, da den tiden vi lever i idag, “Internett og slikt” så vet man alt om naboen, før naboen vet det selv.

  Det jeg legger merke til i denne saken er at denne Rottweileren/blandingshunden bet babyen i benet. Dette er ikke en normal ferdsel under angrep for en hund av en slik rase. Hadde en slik hund gått til angrep, for å skade/drepe, ville den ha angrepet strupe. Så dette kan mer se ut som lek som har gått litt galt av sted.

  Når det gjelder blandingshunder, så er dette hunder som består av 2 eller flere raser. Er det fler enn 2, kaller man det ofte for gatemiks. Blandinghunder er som regel langt roligere og enklere å ha med å gjøre enn rene raser.

  Når det kommer til båndtvang. Så er dette et absolutt på offentlig område. Det er ikke noe som heter kontroll. Det er alltid noen eiere som påstår at de har full kontroll på hunden sin. Dette er helt feil, da man aldri kan ha full kontroll på en hund, da enhver hund er seg selv bevisst. Har selv hatt 12 kull de siste 10 år, Alet før opp Dogo Argentino og og Boxere. Etter at Dogoen ble forbudt, holder jeg med nå til Boxere. Begge disse rasene trenger en tydelig leder og tidlig dressur. Dette gjelder også den hunden som vi omtaler i denne saken. Hunden din kan være din beste venn i 12 år, så plutselig så angriper den “uten grunn”. Men det er alltid en grunn. Derfor kan man si at man aldri vil ha full kontroll på et hvert levende individ.

  Mine beste venner i dag er Pepsi på 8 år, en Dogo Argentino, hun er helt lovlig da hun ble født før loven kom. Samt Solo på 3 år som er en Boxer. Klart jeg kan jeg si at jeg har kontroll. Men har jeg? Går alltid med hundene i bånd uansett hvor jeg beveger meg, i skog eller på stranden. Men så har jeg også en stor og inn-gjerdet eiendom på 5 mål hvor hundene mine får utfolde seg fritt. Har man ikke denne muligheten så finnes det i de flest kommuner/fylker muligheten til å slippe hundene løs på diverse området tilegnet for dette. Bor man derimot i leilighet, burde man ikke ha hund i det hele tatt.

  Og for guds skyld, ta aldri kontakt med en hund uten å ha konfrontert med eieren om det går greit på forhånd.

 8. ac sier:

  ENDELIG en som skriver akkurat det avisene burde skrive, jeg kunne ikke vært mer enig. Det er faktisk et stooort behov for opplæring av menneskers oppførsel overfor dyr, enkelte er rett og slett så ubruklige og idiotiske i sin framferd, at noe slikt vil til slutt være uunngåelig. I dette tilfellet selvfølgelig ikke barnet men da foreldre og eier av hund. Det blir samtidig for dumt å alltid skrive rottweiler hver gang den rasen er innblandet, mens ellers av tilfellene står det bare generelt hund. Dette skaper mer frykt og fordommer mot en rase som faktisk er av de sterkeste psykisk, vel og merke med rett eier!!

 9. Ingvild sier:

  At hunder biter er ofte et tegn på at hunden er stresset, redd, eller vil leke. Gjelder det aggresjon, får man alltid en forvarsel, og vil merke at hunden knurrer eller endrer seg i kroppsspråket. Mange hunder biter som en følge av at de blir understimulert, og ikke har nok regler og grenser. En nervøs hund blir koset med mens den er nervøs fordi mennesket tror at dette hjelper. Tror alle hundeeiere må ta et kurs i hundepsykologi, for det er av og til vanskelig å forstå sin beste venn

 10. Sigg sier:

  De som har myndighet til å avlive hunder, burde ha årevis med utdanning og store kunnskaper om hunder. Et skrekkeksempel på dette er saken som gikk i trøndelag i fjor med Amstaffen som et svensk ektepar hadde med seg over grensen. Den skulle avlives i norge, selv om svenskene tilbø seg å flytte til sverige igjen for å redde hunden. Det gikk jo heldigvis bra med hunden den gangen, men det var mange runder i retten før staten ga opp. Noe lignende kommer sikkert til å skje igjen, men det burde det virkelig ikke gjøre.
  Men en annen ting er også det, at jeg mener det bør innføres et slags sertifikat for hundehold. Det er altfor mange her i landet(og verden), som absolutt ikke burde hatt hund.

 11. Ann Christin sier:

  At den første hunden angrep var vel et tegn på lek. For en valp er fortsatt i stadiet hvor den lekebiter, og ærlig talt. Jeg, for min del, ser absolutt ikke hvordan en valp på 5 mnd kan angripe en 8 mnd gammel baby. Og ja, hvor var foreldrene til barnet? For en valp kan f.eks en fot under et teppe gjerne se ut som en leke, og valper lekebiter, veldig mye.

 12. jippi sier:

  Hva er problemet til alle dere hunde motstandere, kan ikke vi som har hunder får ha hunder uten å bli dømt nedenom og hjem.
  Jeg har 4 hunder aldri hatt problemer med noen agresivitet her, har hatt hunder i snart 20 år, så hvorfor skal jeg tas under alle andre da, er mange av oss som er glad i dyrene våre og er flinke med de, men enig i att mange ikke skulle hatt hund ja, men sånn er det altid, veldig mange i norge som aldri skulle hatt barn også, men gjør de barnene noe vondt kan vi da bare avlive de uten å gi de sjans på sjans, nope det gjør vi ikke.
  Det er sjeldent eller aldro hunden sin feil att den biter det er eieren ja, men tror ikke det i dette tilfelle skal mye til å ødelegge en så ung hund, har nok skjedd noe mer her som ikke skal fram i media.

  Og han som ble bitt i nesa av kompisen sin hund har anmeldt det koselig gjort mot kompisen, ett lite arr i tryne betyr vel ikke stort med det utsende han hadde fra før

  • oyvind sier:

   Jeg synes at det finnes mange, mange flinke hunde-eiere der ute med hunder som fungerer bra i samfunnet. Men jippi, din argumentasjon er litt provoserende og får folk til å reagere negativt. Du er med på å ødelegge skikkelige hunde-eieres “rykte”.

  • Jessica Asp. sier:

   JIPPI, dette er det dummeste jeg har lest fra en som utgir seg for å være mer eller mindre hundeekspert. Er det sjeldent eller aldri hundens feil at den biter. Vi har eksempler på at gamle hunder, som aldri har vist noe aggresjon, plutselig har gått til angrep og drept fameliemedlemmer som aldri har gjort hunden noe vondt. I dette tilfelle var det et 8 mnd. gammelt barn, som moren bar i armene, som var offeret og du skylder på bakenforliggende årsaker. Les inlegget før du skriver dumme kommentarer. Ingen hunder er til å stole på i alle situasjoner og det samme gjelder eiere som har din holdning. Eiere har aldri full kontroll med hunden sin, ikke en gang når dyret er i bånd det viser denne artikkelen, så hvem som er mest koko i hodet, hund eller eier, kan diskuteres.

 13. Aimee L. Lovett sier:

  Jeg tror ikke det var bikkja sin feil at den bet. Babyen kunne ha grått eller noe sånt som bikkja reagerte på, rottweilere vil ha fred i “flokken” og hvis det blir for mye støy så vil den prøve å forhindre/stoppe det. Det ligger i dens natur, og må jobbes med når den er valp.

  Grunnen til at hunden angriper folk/familiemedlem er at de ikke kan noe om hunden og dens oppførsel. Og har valgt feil rase. Man skal ALLTID høre med fagfolk før man skaffer seg en hund, det er veldig viktig at man får hjelp til å velge en fin første gangs hund. Og gå kurs for å lære seg om hundens oppførsell.!!

  • Jessica Asp. sier:

   Aeimee, jeg skal innrømme at jeg overhode ikke kan noe om hunder. Har sett en del TV program fra USA hvor hundeiere leiger profisjonelle hundetemmere til sitt hjem og lærer hunden “folkeskikk” og det er fantastiskt hvor fin dressur de får på hundene etter få timers dressur med enkle og fine metoder. Slike kurs skulle vært obligatorisk for alle som ville ha hund. Uten sertifikat ingen hund.
   Når det er sagt så må jeg si at man skal aldri stole på en hund. Barn og hund må aldri være sammen uten det er en voksen person til stedes. For noen år siden var det en famelie i Tyskland som hadde en 10 år gammel Schefer.
   Datteren var 2 år da de fikk hundungen. De hadde vokst opp sammen og aldri hadde hunden vist aggresjon. En søndag, som så mange andre søndager, ville datteren på 12 år gå over til sin tante og besøke henne og hunden var selvsagt med, som alltid. Da hun ikke kom hjem til avtalt tid ringte moren til barnets tante og fikk da vite at datteren ikke hadde vært der. Jenta brukte alltid å gå korteste veg, gjennom et skogholdt, og der fant foreldrene datteren og hunden. De kunne ikke nerme seg for hunden var helt rasende. Politi ble tilkalt og hunden skutt. Datteren var død, hunden hadde revet av henne ene armen så hun blødde seg ihjel.

   Som 14 åring ble jeg selv angrepet av en hund da jeg gikk på vegen, forbi et hus. Hunden kom settende ut fra et hus og bet seg fast i rompa. Jeg hadde aldri sett hunden før og ingen ting tilsa et angrep. Eieren sa som alle hundeiere: men hunden er jo så snill og har aldri gjort noe galt. Så tydligvis trenger både hunder og eiere et dresseringskurs. Båndtvang skulle vært påbudt hele året og er det ikke hundens feil at den går til angrep og skader folk ja da er det eierens skyld og han burde blitt skutt i stedet for hunden.

 14. Aimee L. Lovett sier:

  Uten sertifikat ingen hund er jeg helt enig i!
  Har sett alt for mange folk som ikke har kontroll over bikkja.

  Det kunne ha hendt at hunden var syk. Foreldrene mine hadde en blandingshun som var snill dagen lang, men når den ble gammel så begynte han å plutselig angripe helt uten grunn. Og det viste seg at hunden hadde en blødning i hjernen.

  Men ja, man skal ALDRI la barn og hund være alene sammen, hunden kan fort bli sjalu eller reagere på gråt/skrik.

  Etter mange års arbeid med hund så tror jeg at det meste er menneskets feil, vi avler opp hunder og mange ganger går dette galt. Uerfarne kenneler avler kun på utseende og tenker ikke på lynnet og væremåten.. idag går det nesten ikke an å finne en frisk schäfer, den har så mye sykdommer og smerter.

  Det bør ikke være båndttvang året rundt. Hvis hunden skal gå i bånd hele live uten å få løpe litt fritt, da får du en stresset hund med mye energi. Og da kan den godt bite.

 15. Emm sier:

  I think you are right – I think it is all about how the dog is raised but it is also about being realistic. Try as we might, we don’t actually know how a dog’s mind works. My dog was abused as a puppy and for that reason, I would never leave her alone with a child or baby. You just don’t know what could trigger insecurity and make her take it out on someone perceived to be weaker than her.
  .-= Emm´s last blog ..Wordless Wednesday ~ 24: Exquisite =-.

  • oyvind sier:

   Hi Emm, I can understand the ones who loves their dog and believe it never would do any harm because it is so good straight through. But as you say, the weirdest things can trigger a dog – I think that is important to remember.

 16. winter_gurl sier:

  I hated illegal dog ,some of illegal dog bites their victim and cause death/disable.This case also happens in my country.
  why not do something but not kill the dog life .

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.