On a king’s ground|På kongens grunn

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][lang_en]I love this place, its a Household/kitchen garden plot near the center of Bergen. I read once that its not allowed to dig more than two shovels down – that made me curious.

I found out that this was because it is a protected area, beneath the garden lays The Viking seat of Harald Hårfagre (Harald fair hair), Håkon Den Gode (Håkon The Good) – Alrekstad. Before that King Alrek reign here in year 500.

King Harald Hairfair took residence there in the 10th century when he gathered Norway as one kingdom. Later, after the Battle of Fitjar in 960, King Håkon the Good was on his way to Alrek, but died at Håkonshella. At times the estate was the home of King Eric Bloodaxe, Bloodaxe’s children, and King Haakon I. Later, the founder of Bergen, King Olaf III (King Olav Kyrre), ruled the city from Alrekstad for 26 years.

Alrekstad lost its importance when King Eystein I of Norway moved his seat to Holmen, located within the city limits. The king’s estate was moved down closer to the sea where Håkonshallen was later built. Around year 1300, the estate was granted to the monastery of Nonneseter.

Isn’t it awsome!? A few meters from this place lays an old viking grave from the iron age, I need to find out more on that. 🙂

Links:
Old photos from the area
Alrek
[/lang_en][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][lang_nb-no]

Parsellhagen på Fløen er et nydelig sted og jeg tenker ofte at det er godt vi har tatt vare på området. Jeg visste lite om området og da jeg en gang leste noe tilfeldig som at det ikke er lov å grave lenger ned enn to spadetak så ble jeg nysgjerrig. Jeg har gått på et viktig Viking sete uten å vite om det – Ålrekstad (Alrekstad). Her hadde Harald Hårfagre og Håkon den gode residens!

Fra Wikipedia:

“Kong Håkon gikk ut på langskipet sitt og lot binde om det såret han hadde fått, men blodet rant slik av det at de ikke kunne få det stanset, og da det lei på dagen, ble kongen svakere; han sa da at han ville seie nordover til gården sin på Ålrekstad… Og etter litt døde kong Håkon der på hella, samme sted som han var født.”

Den første kjente kongen i området, Alrek, styrte trolig omkring år 500 etter Kristi fødsel. Han har gitt navn både til land, fjell, vann og sjø.

Som kongssete var Alrekstad et viktig utgangspunkt for byutviklingen i Bergen. Årstadgeilen som går fra Alrek til Store Lungegårdsvannet er Bergens eldste gateløp. Navnet på store Lungegårdsvannet kommer av Lungegården som i middelalderen hadde navnet Alrekstadvågen etter kongsgården Ålrekstad.

I 26 år styrte Olav Kyrre landet fra Alrekstad. Kongsgården var landets hovedstad. Olav Kyrre styrte med visdom og fredsvilje i en tid med fremgang for landet. En tur til området der den gamle kongsgården lå, viser raskt at stedet ikke var tilfeldig valgt. Stedet har en strategisk plassering. I øst reiser det majestetiske Ålreken (Ulriken) seg, i forgrunnen ligger Ålrekstadvågen, Store Lungegårdsvann, i nord Ålrekstadvannet, i dag Svartediket. Sentralt i landskapet ligger også Skinhosa, i dag Puddefjorden. Det var på Alrekstad Olav Kyrre bestemte seg for å grunnlegge byen Bjørgvin. Her satt han og skuet utover Vågen, til området på Holmen, og planla bygging av den store Kristkirken, domkirken for hele Vestlandet.

Jeg tror det er viktig at ungdom kjenner til dette stedet, om det blir glemt så benytter vel noen sjansen til å bygge blokker der.

Lenker:
Bilder fra området
Årstad
Alrekstad skole
Alrek
[/lang_nb-no][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Øyvind Lasse Høysæter

Born in 1971, fell in love with computing in 1983 because of Sinclair's masterpieces. Continued on the magic surrounding the C64, Amiga and moved to the PC world in 1990. Loves science fiction, programming, astronomy, my family and my job. (developer) :)

You may also like...

6 Responses

  1. John sier:

    I love this kind of history. It’s such a shame there isn’t much where I live 🙁

  2. sixmats sier:

    Are there any markers left?

  3. FishHawk sier:

    Oh, I would love to be on an excavation of those tombs. Yeah, I might feel differently if I was in their immediate family, but after all of these years, there probably aren’t many from their immediate families left. (That was kinda, sorta offered as a joke. I mean, I haven’t heard of all that many Vikings over a thousand years old around. That is, except for Eric on HBO’s True Blood.)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.