Vi er generasjonen som visker ut de eldre

Vi snakker mye om eldreomsorg og hvordan vi behandler våre eldre. Mye av fokus er forståelig nok på livskvalitet men i det siste har jeg tenkt mye på det digitale.

De unge og vi tar tilgang til apper, PC’er, nettbrett og smarttelefoner som en selvfølge – men hva med de eldre? Tjenestene vi bruker er stort sett digitale tjenester, til og med det meste av kommunikasjonen. Ja i selskaper sitter mange eldre og titter på alle rundt seg som sitter med mobilene sine. Men den biten er det lett å gjøre noe med. Det er verre med et samfunn som glemte å dra med seg alle.

Mange eldre er flinke til å henge med, men de har ofte familimedlemmer som hjelper dem – hva med de uten nettverk? Sosialt nettverk..

Burde ikke samfunnet ha et krav til platform før utviklingen tok helt av? Da tenker jeg feks på kommunalt bredbånd, sertifisering av tjenester, at de er eldrevennlig og økt støtte til eldreopplæring.

Her er en liste over ting jeg mener er årsak til at de eldre blir skjøvet ut av samfunnet og diskriminert:

– Nettbank, filialene forsvinner.
– Fakturagebyr, opp mot 30-40 kr ekstra om man vil ha regning i posten.
– Skatteberetning, Skatteetaten gjør det vanskelig for eldre å få ligning i posten, krever AltInn.
– Nyheter på TV – “les mer om dette på Internet”.
– Kollektivtransport, man blir straffet med høyere billettpris selv om man er i et område uten billettautomat.
– Bussruter, kun via Internett og apper

Listen er sikkert enda lenger?

Jo, de eldre kan ta turen innom et bibliotek for å få hjelp men ligner ikke det systemet i gamle Soviet? Hvordan føles det å måtte gå til et offentlig bibliotek for å gjøre ting vi andre sveiper og trykker, mens vi spiser frokost eller sitter på bussen?

Hva blir det neste?

– Taxi-bestilling kun via app
– Strømforbruk innrapporteres kun via Internet
– Tvungen DigiPost
– Digitalt Stortingsvalg

Hvor langt kan vi gå uten å tenke over dette?

Oppdatering Januar 2020

Her om dagen skrev Trude Drevland et debattinnlegg om de eldres situasjon i samfunnet, jeg synes dette passet fint med mine tanker om de eldre.

Trude Drevland: – Norge trenger de eldres ressurser
Lenke til Trudes debattinnlegg på VG

Øyvind Lasse Høysæter

Born in 1971, fell in love with computing in 1983 because of Sinclair's masterpieces. Continued on the magic surrounding the C64, Amiga and moved to the PC world in 1990. Loves science fiction, programming, astronomy, my family and my job. (developer) :)

6 Responses

 1. Silje says:

  Flott at du belyser dette, Øyvind. Jeg har ett punkt jeg gjerne ønsker å legge til på listen din over årsaker til at de eldre blir isolert/ekskludert fra samfunnet:

  Min far (1946-2019) bodde sine siste år på et sykehjem som ikke hadde internett tilgjengelig for beboerne. Kun for de ansatte! Hver beboer kunne selv påkoste både tv og internett dersom de ønsket det. Økonomisk lot dette seg ikke gjøre for min far som allerede betalte hele trygden sin for å betale sykehjemsplassen. Forkastelig i 2019, spør du meg. Direkte isolering og ekskludering.

 2. Sidsel says:

  Helt riktig. Samfunnet er bare for de yngre ,de gamle skyves ut . Skammelig !

 3. Normann Olsen says:

  Morsomt å lese på engelsk her…for eldre

 4. Berit Kapelrud says:

  Vi har flyttet til en bolig der vi kan bo på en flate. Det har vi gjort med tanke på at vi er gamle og at vi kommer til å oppleve at styrke og bevegelse blir svekket. Vi trives godt i lettstelt og praktisk leilighet. Når vi skal rapportere forbruk av Vann tilforbruk i springen og radiatoren, har vi en skikkelig utfordring. Vi må klatre opp på no og åpne en takluke som befinner seg delvis utenfor og innenfor døra til dusjen.
  Sist vi leste av sto mannen min på en stol og lyste med en lommelykt. Jeg sto nedenfor og skrev ned tallene. Det hører med til historien at han ikke så ar det var et komma i displayane. Nå har vi – og flere fått melding om å lese på nytt og ta med både tall og andre tegn. Hvordan i allverden kan de finne på å plasserer målerne på et så utilgjengelig sted???

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.