Glutamate Pizza Grandiosa won a test|Glutamat pizzaen vant Aftenposten-test

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][lang_en]
surgrandiosafrakiwi
Aftenposten, one of the largest newspapers in Norway announced the Grandiosa Full Pakke pizza as a test winner today. It is produced by Stabburet who is known to ignore the dangers of Glutamate and use it in almost all of their products. Stabburet calls Glutamate a spice, which freshens up the product. Well it does, among its capabilities it enhances the taste. The image to the left is a Grandiosa we bought at Kiwi a little while ago, does it look tasty? Lets just say it was the last time we bought Grandiosa.

From Wiki :

Glutamate is the most abundant excitatory neurotransmitter in the mammalian nervous system. At chemical synapses, glutamate is stored in vesicles. Nerve impulses trigger release of glutamate from the pre-synaptic cell. In the opposing post-synaptic cell, glutamate receptors, such as the NMDA receptor, bind glutamate and are activated. Because of its role in synaptic plasticity, it is believed that glutamic acid is involved in cognitive functions like learning and memory in the brain.

It forces the neurons to fire off and it is well known that people with migraine, ADHD and autism should stay away from Glutamate, some reports also indicate that Glutamate might provoke forward hyperactivity. Most of the Glutamate is produced in China, we all know how China handles such products, are you sure you want to eat food with Glutamate?

How would the pizza taste without Glutamate? My bet is : like paper and ketchup.

Read more about gultamate here :
Brain neurotransmitters.
Glutamate can trigger migraine.
Glutamate causes overweight.
Glutamate and hyperactivity.
[/lang_en]
[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][lang_nb-no]
surgrandiosafrakiwiAftenposten annonserte i dag at glutamat-pizzaen Grandiosa Full pakke fra Stabburet ble testvinner i en stor pizza-test. Dette er veldig skuffende, jeg trodde Anne Langhus og Kari H. Bugge var seriøse personer men der tok jeg feil. De fleste produktene fra Stabburet inneholder glutamat, de kaller dette krydder og ignorerer resten av verdens seriøse produsenter som gikk bort fra bruken av glutamat pga farene rundt produktet. Glutamat er en smaksforsterker, den lurer hjernen til å tro at maten smaker bedre enn den gjør.

Hvordan hadde Grandiosa smakt uten glutamat? Det er en grunn til at Stabburet tviholder på produktet, uten Glutamat hadde Grandiosa falt langt ned på testen. Bildet til venstre er forresten en Grandiosa vi kjøpte på Kiwi, ser den god ut? Vi kjøper ikke mere Grandiosa for å si det slik..

Barns psyke endres av glutamat og det er godt kjent at mennesker med migrene og ADHD bør holde seg langt unna produkter med glutamat. Les litt om dette her, ironisk nok en artikkel fra Aftenposten.

Fra Forbrukerportalen :

Glutamat påvirker den delen av hjernen som styrer sultfølelsen og kaloribehovet. Når forsøksdyrene får glutamat, spiser de mer og legger på seg. I tillegg bør folk med migrene, allergier eller overfølsomhet være forsiktige med inntak av smaksforsterkere, sier Erlanson-Albertsson.

Stabburet støtter seg til Mattilsynet som ikke har gjort E621 ulovlig, de ignorerer derfor rapporter om at vi må være obs på produktet, dette irriterer meg. Burde de ikke heller være opptatt av folks helse?
Lenker :
Wiki – Glutamat
MSG
Faren med MSG
Neurotransmitter

[/lang_nb-no]
[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Øyvind Lasse Høysæter

Born in 1971, fell in love with computing in 1983 because of Sinclair's masterpieces. Continued on the magic surrounding the C64, Amiga and moved to the PC world in 1990. Loves science fiction, programming, astronomy, my family and my job. (developer) :)

You may also like...

1 Response

  1. Prana sier:

    wow… Pizza.

    Prana’s last blog post..Franchise Listings for Your New Business

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.