Why do we suddenly care about Iran?|Hvorfor bryr vi oss plutselig om Iran?

[lang_en]Before the election the media or the rest of the world couldn’t care less about Iran, we would rather nuke it. But that was before something happened in Iran – president Mahmoud Ahmadinejad fixed the vote. Big deal, that always happened in Iran, so why the difference?

Now the large net-companies like Twitter, Facebook, Youtube, Flickr and other popular services fights over your input on Iran – is it because their eager to spread the word to help Iran or is it to make easy money?

Many feel that the world wide financial crisis is over, is that the reason why sudden people starts to care about others? I’ve read a few discussion where many say that during financial crises people tend to close their receivers and concentrate on surviving – I guess that is a human function we have to accept.

Many youngsters in Iran say that they want to be like the rest of the world, they want democracy. They saw hope in Mir Hussein Mousavi. Is this the reason for the sudden interest in Iran? The world saw hope for a country but then it was crushed by a terrible dictator?

Many say that Mousavi is no better than the sitting president, even Obama thinks that there is not much different between Mousavi and Ahmadinejad.

So why the sudden interest? Is it only because we care? I find it difficult to believe.

Search for “bomb Iran” and check out the results.[/lang_en][lang_nb-no]Før valget i Iran viste ikke media eller resten av verden noe særlig interesse for Iran – vi brydde oss rett og slett ikke. Mange ville heller ha bombet dem tilbake til steinalderen. Men det var før noe skjedde i Iran – president Mahmoud Ahmadinejad trikset med valgstemmene. Big deal, det skjer jo alltid i Iran så hvorfor skjer dette nå i så stor skala?

Nå krangler YouTube, Twitter, Flickr, Facebook og alle de store og populære nett-stedene over informasjon om Iran – er det fordi de er så ivrig på å spre budskap om urettferdighet eller er det kun for å tjene penger?

Noen føler at finanskrisen har roet seg, er det grunnen til at folk plutselig har begynt å bry seg om andre? Jeg har lest en del diskusjoner hvor man sier at i en finanskrise bryr de fleste kun om seg selv, for å overleve, og media skriver kun om hvor galt det går med økonomien. Nyheter om brudd på menneskerettigheter kommer i skyggen av økonomi.

Mange ungdommer i Iran sier at de ønsker å være som resten av verden, de vil ha demokrati. De så håp i Mir Hussein Mousavi, er det grunnen til den plutselige interessen i Iran? Verden så håp i landet men så ble det knust av en fryktelig diktator?

Enkelte sier at Mousavi ikke er noe særlig bedre alternativ, Obama blant annet mener det ikke er særlig store forskjellen mellom Mousavi og Ahmadinejad.

Så hvorfor den plutselig interessen? Er det fordi vi bryr oss? Jeg finner det vanskelig å tro…

Ta et søk på “bomb iran” på yahoo eller google så ser dere hva jeg mener.

Lenker :

VG
VG
VG Spesial
VG
DB
DB
Riks24
Riks24
VG
DB
VG
DB

[/lang_nb-no]

Øyvind Lasse Høysæter

Born in 1971, fell in love with computing in 1983 because of Sinclair's masterpieces. Continued on the magic surrounding the C64, Amiga and moved to the PC world in 1990. Loves science fiction, programming, astronomy, my family and my job. (developer) :)

You may also like...

21 Responses

 1. MissTeri sier:

  Hvorfor vi først nå bryr oss om Iran? Hva vi bør spørre oss om, hvorfor har vi ikke brydd oss mer før! Men, må også legges til, flere har sikkert også tidligere brydd seg mer om Iran enn du tror..
  Eller er det for slitsomt og for perifert nordmenn flest å bry seg om andre ting enn finanskrise og bensinpriser og hvorvidt vi får en “knallsommer” på østlandet eller ikke..?
  Velkommen til Norge, Skylappenes høyborg!

 2. Kjetil Kjernsmo sier:

  Jeg har lenge ment at Iran er blant de mest interessante demokratiprosjektene i verden. Jeg har lenge vært klar over at befolkningen er svært forskjelligartet, at særlig universitetene er meget vestvendt, at det er titusenvis av bloggere der, osv. Det har vært enkelt å komme i kontakt med dem også jeg kommuniserer jevnlig med folk i Iran.

  Det som er spesielt interessant er vestens tilnærming. Vesten har vært ekstremt fanatiske om atomprogrammet, som de aller fleste iranere støtter. Faktum er at IAEA ville kunne føre et veldig godt tilsyn med atomprogrammet hvis det var det om å gjøre. Det ville ikke vært noe problem. Mens så klarte altså vesten å ta Mujahideen-e Khalq som mange i Iran ser på som terrorister, vekk fra terrorlista. Jeg har lenge sett på Ahmed-i-fyren som en stor skurk, men ikke fullt så stor som man vil ha det til. F.eks. er det slett ikke sikkert at han er Holocaust-fornekter, det han derimot har sagt er at hvis vestens standarder for ytringsfrihet skal legges til grunn, bør det heller ikke være forbudt å fornekte Holocaust. Jeg for min del er enig i dette, alt slikt skal opp i dagen og rives ned i det offentlige rom etter min mening.

  Vesten har altså ved flere anledninger sendt svært sterke “fuck you”-meldinger til det iranske folket. Presset mot Iran har vært for vår skyld, ikke deres.

  Det som er spesielt interessant nå, er at dette er i ferd med å endre seg. Nå hører vi faktisk på hva iranerne sier til oss, og det må være første gang…

  • oyvind sier:

   Ja det er en utrolig spennende prosess. Jeg må innrømme at jeg stoler mer på et atomprogram i Iran enn andre steder, nettopp fordi IAEAs argusøyne. Det foregår mye rart i rundt i verden av atomprogrammer som aldri kommer frem i media.

 3. letto sier:

  Når befolkningen i Iran demonstrerer at de ønsker et mer sekularisert og demokratisk land så er det selvsagt noe vi ønsker å støtte.

  Det er noe annet når vi oppfatter at de heller vil sitte og råtne i et muslimsk helvete, med fiendtlig innstilling til den utviklede verden. Da mener vi selvsagt at de bare kan seile sin egen sjø.

  Forskjellen er ikke kandidatene, men holdningen befolkningen demonstrerer.

  • Blikkboks sier:

   Helt enig med letto, tidligere har vi fått inntrykk av at folk flest i Iran støtter presteskapet og forbanner vesten.

   Så jeg har mye større sympati for det Iranske folket nå når de viser at de selv ønsker seg ut av det muslimske helvete de lever i.

   • oyvind sier:

    Samme her, det får meg til å begynne å lure på om vi tidligere har vært ført bak lyset av media/myndighetene om Iran.

    Det er som om de nå har oppdaget hvor stor makt folket har når de står sammen.

 4. Poppoi sier:

  Herregud, har alltid brydd meg. Iran er som et fengsel. Folk trenger støtte, demokrati og frihet trenger støttespillere som oss. Jeg liker ikke innlegget ditt.

 5. på sidelinjen sier:

  Det er interessant å følge med på hvordan en befolkning faktisk kan eksplodere i et felles raseri og demonstrere mot valgfusk og urettferdighet selv om de risikerer livet sitt. Lurer på om nordmenn kunne nådd et slikt punkt i en eller annen gitt sak? Det har vært tendenser til felles opprør på nettet i småsaker 🙂

  • oyvind sier:

   Bare franskmennene kan dette. Ivertfall etter min mening. Det er fantastisk å se et helt folk stoppe landet sitt fordi de har fått nok.

   Vi hadde aldri i livet gjort det samme i Norge, men i vår tid har vi ikke opplevd det samme som iranerne så det er vel litt vanskelig å sammenligne. 🙂

 6. Stian sier:

  Dere som sier at iranere ikke har vist motstand mot regimet tidligere er litt vel naive. Iranere har vist motstand helt siden revolusjonen/kuppet i 1979, det må man ha fått med seg dersom man har vært det minste oppdatert på internasjonal politikk. En del støtter presteskapet, ja, men i bunn og grunn er Iran som de fleste andre diktaturer gjennom historien i det at folk flest ønsker frihet, og at regimet må bruke frykt og makt for å holde dem nede. Dersom media har vist et annet bilde av landet, burde reflekterte vestlige borgere likevel greie å søke seg fram til reell informasjon i alle de medier vi i dag har tilgjengelig.

 7. sk sier:

  Fascinerende hvor uvitende noen mennesker er. Hadde du tatt bryet med å lese litt i historiebøkene hadde du funnet ut hvorfor vi bryr oss om Iran, (og politiske konflikter ellers i verden..) Dette er en nasjon som før revolujonen i 1979 var en av verdens fremste, både teknologisk og akademisk. tro meg, den kicka norge på alle mulige måter. men usa og de vestlige maktene gjorde sitt for at fundamentalistene i landet kom til makten- de tjente jo på å skape opprør innad i befolkningen. nå er det endelig en ørliten sjanse for at stemmene til ikke-fundamentalistene blir hørt, og du lurer på hvorfor vi bryr oss?
  jeg lurer på hvor dum det går an å bli.

  • oyvind sier:

   Dum og dum, jeg tror ikke du er særlig smart selv siden du har misforstått posten totalt. Men men, her på bloggen er det plass til alle typer mennesker, anonyme fjotter også. 🙂

 8. Magnus sier:

  Vi bryr oss ikke om Iran som stat, men vi bryr oss om demokrati og slike ting rundt om vi verden, som politikerne sier..

 9. Mahmod sier:

  TAKK! Iran trenger deres støtte i dag. Folk kjemper for demokrati og frihet.30 år med kvinne,arbeidere og studenter undertrykkelse er nok. Takk for hjelpen!
  .-= Mahmod´s last blog ..Politiske fotball =-.

  • oyvind sier:

   Man føler seg ganske hjelpeløs når man ser elendigheten i Iran og man lurer på hva man kan gjøre. Å være engasjert og bry seg er vel en start.

 10. Platon sier:

  For et ignorant og dustete blogginnlegg! Hvorfor vi bryr oss nå? Det er jo NÅ det skjer noe i Iran jo! Demonstrasjonene er de største som har vært der på 30 år! Hva mener du egentlig med å spørre hvorfor vi bryr oss nå? Hvorfor brydde vi oss plutselig om Gaza? Det har jo vært elendighet der i lange tider, ikkesant? Hvorfor brydde vi oss plutselig om Thailand julen 2004? Var ikke det litt rart, vi brydde oss jo ikke før. Plutselig bryr vi oss pga. en tsunami? Skjønner du at spørsmålet ditt er helt bak mål? Eller mener du faktisk at du finner det mistenkelig at vi bryr oss? Jeg har personlig vært opptatt av Iran i over 10 år.

  Du bruker ordet “overleve” i forbindelse med finanskrisen her hjemme. Eier du ikke skam? De som risikerer sitt liv er iranerne som kjemper for frihet!

 11. Tess sier:

  Jeg fatter innlegget ditt, ettersom provoserende ord får folk til å svare. ;P
  Jeg syns det er på sin plass og si at vi bryr oss, ellers så hadde ikke alle iranerne fått ut sine bilder og ord ut til verden. De vil vise verden hva slags urett de er innenfor, og det er viktig. Hadde det samme skjedd i Norge, så ville jeg selvfølgelig ønske at verden brydde seg.
  Media er makt.
  Derimot så blir det litt feil å si “plutselig bryr oss om Iran”, siden folk gir blaffen i hvilket land det er snakk om. Hadde dette skjedd et annet sted, så hadde vi brydd oss like mye. Det er uretten som er viktig. Ikke i hvilket land det hender i.
  Jeg tror nok Twitter, Youtube etc. tjener penger på dette, men etter min mening er det ok, ettersom de formidler beskjeder videre som er helt essensiellt for iranerne. Er det én ting som virkelig er provoserende, så er det at maktgale ledere og religion atter en gang skal være en stor pest og plage for menneskeheten.

  • oyvind sier:

   Jeg har hatt inntrykk av at de maktgale lederne tidligere har påvirket vårt syn på iranere og media har ikke gjort det bedre. Mange har trodd at alle Iran var slik, det er slike ting som har irritert meg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.