What are we doing with our kids?|Hva gjør vi med barna våre

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][lang_en]
treeI read an article today that Norwegian kids get an average of 10 kilo toys on Christmas. Each year we import 20 kilo toys per kid, 10 kilos are bought through the year. These are figures that the organization Future in our hands have gathered.

10 kilos!

What signals do we send our kids by doing this, it is a great pleasure to see a kid unwrap a present but… When you see them sweathing and unwraps one by one like they were in a factory I begin to wonder. Do we hurt our kids by overdoing the pleasure of giving them gifts?

In the end I think we do, I think they won’t be able to appriciate being given to anymore and that is something we shouldn’t mess with. Not only that, we sponsor the pollution of our planet by importing goods from all over the planet using non environmental friendly transport. We mess with their personality and we pollute their future. Merry Christmas!

What could we do about this?

Debbie at Wisdom Hypnosis were interviewed on Channel 10 earlier this December and I liked a lot what she said; the gifts she remember the most from when she were a kid is the experiences. I think this is somewhere to start. Giving experiences as gifts means that we give our time and in my opinion time their adults are more appriciated than toys by a kid – deep inside. 🙂

Here is a few things you can give to your children, but be aware – its very important that you don’t promise something you will never do, that will crush the kid.

 • A theatre play
 • BBQ in the forest
 • Sleding and hot chocolate
 • Fairytale evening
 • Sleeping under the stars
 • Concert tickets
 • Cinema and pizza afterwards
 • Visit a farm
 • 5 trips to the library
 • Permission to bring a friend on a holiday trip
 • Get to decide dinner 20 times a year

There are lots of nice things you can do, do you have any favourites?

Link to article. (Norwegian)
[/lang_en]
[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][lang_nb-no]
treeJeg leste i dag om at norske barn får 10 kilo leketøy hver på julaften og at vi hvert år importerer 20 kilo leketøy per barn. De 10 andre blir kjøpt ellers i året. Dette er tall som Framtiden i våre hender har trykket frem.

10 kilo!

Hva signaler sender vi til våre barn ved å kjøpe så ekstremt mye leketøy til dem. Det er en stor glede å se barn når de pakker opp gaver men.. når du ser at de begynner å svette av all opp-pakkingen som om de skulle jobbe på samlebånd så kan man begynne å lure. Skader vi barna våre ved å overdrive julehandelen?

Når alt kommer til alt så tror jeg det, jeg tror at barn etterhvert vil miste gleden av å motta, og det er noe jeg synes er skummelt å tukle med. Ikke bare det, men vi sponser jo også forurensning av planeten vår ved å importere alt dette, alt transporteres verden over med forurensende trafikk. Vi tukler med personligheten deres og forurenser fremtiden deres, god jul!

Hva kan vi gjøre med dette?

Debbie på Wisdom Hypnosis ble intervjuet av Channel 10 tidligere denne måneden og jeg likte godt hva hun blant annet sa; gavene hun husker best fra sin barndom var opplevelsesgavene. Jeg tror det er et sted å starte. Å gi opplevelsesgaver betyr at vi gir av vår tid, og etter min mening så setter barn veldig stor pris på dette og ville ha valgt en opplevelse framfor en leke om de fikk valget.

Her er en liten liste som Framtiden i våre hender har laget, men vær varsom – det er viktig at man ikke lover noe som ikke kan holdes, det kan knuse et barn.

 • Teaterforestilling
 • grilling i skogen
 • aking med påfølgende kakao
 • eventyrstund
 • sove under stjernehimmelen
 • konsertbilletter
 • kino med besøk på pizzarestaurant
 • besøke en gård
 • fem turer på biblioteket
 • lov å ha med bestevennen på hyttetur
 • få bestemme middagsrett 20 ganger i året

Det er mange flere gøye ting man kan finne på, har du noen favoritter?

Link til artikkelen.
[/lang_nb-no]
[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Øyvind Lasse Høysæter

Born in 1971, fell in love with computing in 1983 because of Sinclair's masterpieces. Continued on the magic surrounding the C64, Amiga and moved to the PC world in 1990. Loves science fiction, programming, astronomy, my family and my job. (developer) :)

You may also like...

1 Response

 1. Debbie Lane sier:

  thank you for the link and the compliment. I have taken classes with my sons in areas of their interest. That way they get to learn more about what they love and I get to understand them a little better.

  Debbie Lane’s last blog post..Six Tips To Avoid Stress Eating

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.