Going by bus is not safe|Å bruke buss er ikke trygt

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][lang_en]Do you remember when bus-drivers where polite people? Time has changed, or is it only in Norway? Here the bus-drivers are rude, drive before elderly people have found a seat, doesn’t help people etc etc.

Now a bus-driver has throwed out a drunk passenger, it happened last night – the person is now missing.

Shouldn’t he at least have called someone and told them that he did what he did? What if the person had minus degrees that night?[/lang_en][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][lang_nb-no]Husker du for lenge siden da buss-sjåfører var høflige og omsorgsfulle? Det var tider. Men slik er det altså ikke lenger, kun et fåtall av de buss-sjåførene jeg har møtt har vært hyggelige. Heldigvis finnes det noen herlige buss-sjåfører men det er dumt at de er i mindretall.

Helsemyndighetene advarer mot å bruke buss i disse influensatider, nå har vi fått en ny grunn til å holde oss unna. Buss-sjåfører kaster deg ut om du er sanseløs full, de dumper deg i grøfta, om det er minusgrader eller ikke spiller ingen rolle. Sjåføren burde nok ha tilkalt noen, det ville ivertfall en litt mer oppegående person ha gjort.

Det er nok tryggere å ta drosje, det har jeg sett på reklame, om du er sanseløs full så søker de opp adressen din og passer på at du kommer trygt hjem. (Bortsett fra enkelte taxi-sjåfører i Samnanger)

VG, TV2.

Saken blir oppdatert her, håper de finner ham i god behold.

Oppdatering: Denne saken endte dessverre i tragedie. Familien og hans nære har min dypeste medfølelse.

Jeg står på mitt og mener det var galt av sjåføren å kjøre fra ham, det var 0 grader den natten – etter min mening er det ingen god unnskyldning at han fikk lov av politiet å kaste ham av og kjøre fra ham.[/lang_nb-no][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Øyvind Lasse Høysæter

Born in 1971, fell in love with computing in 1983 because of Sinclair's masterpieces. Continued on the magic surrounding the C64, Amiga and moved to the PC world in 1990. Loves science fiction, programming, astronomy, my family and my job. (developer) :)

You may also like...

33 Responses

 1. Kenneth sier:

  Problemet med denne reklamen er at det ikke er reklame fra taxi, men fra 1881 som telefonopplysnning, og den formidler at om du har navnet, har de adressen. Ikke at Taxi gjør dette.

 2. Er Det Mulig???? sier:

  Du er jo helt på bærtur. Du skriver at bussjåføren ikke er omsorgsfull, men hva med de andre passasjerene? Skal man la en person som velger å ruse seg og være til sjenanse til andre, kanskje barn som reiser alene osv, få lov til å sitte på bussen? NEI!!!

  • oyvind sier:

   Nå blander du kortene litt tror jeg. Jeg snakket om buss-sjåføren. Tror du at barn reiser alene på en buss i 01-tiden?

   • Krylling sier:

    Nå tror jeg du ikke har lest saken godt nok! Kanskje en fordel før du kommer med sånn kritikk??? Det VAR barn på bussen, og sjåføren MELDTE inn at han satte han av.. Så kanskje du skal skrive om innlegget ditt litt…

    Med hensyn til bussjåføren!! og pårørende..!!

    Desverre var funnet negativt….

 3. Mouge sier:

  Okay så du satt i den aktuelle bussen siden du kan fortelle at sjåføren “dumper deg i grøfta”? Hvis noen lager kvalme på bussen forventer faktisk de andre pasasjerene at sjåføren tar affære. Av artikkelen går det frem at den aktuelle hadde mobil og var såpass oppegående att han hadde snakket med samboeren sin. Det går faktisk an å bruke hue før man spyr ut kommentarer om ting man ikke har den villeste anelse om.. selv for en blogger.
  Hilsen bussjåfør

 4. Er Det Mulig???? sier:

  Ja, det er godt mulig, for dette var sikkert en langdistanseekspressbuss (Oslo-Bergen?) der barn ofte reiser alene mellom fraskilte foreldre osv. Og jeg skjønte jo selvsagt at du snakket om bussjåføren, det var jo ikke passasjerne som kastet han av.

  Dessuten er det ikke slik at helsemyndightene advarer mot buss, fordi om en kommunelege i Hardanger har uttalt det. Snakk om negative holdninger til kollektivtrafikk!

 5. Lindy Groseth sier:

  Tåpelig innlegg.. du veit nok ikke hva du prater om.
  Bussjåfører er faktisk både høflige og omsorgsfulle og mer enn det, de får veldig ofte tilsnakk av passasjerene om andre medpassasjerer som oppfører seg dårlig når de er rusa. Og de får ofte mange mange advarsler før noe blir gjort. Jeg har selv vært vitne til dette og sjåføren ringte faktisk politiet, men de hadde ikke tid til å møte opp…
  Hva gjør man da, lar denne personen plage “alle” eller setter han av? Det kan i noen tilfelle være farlig også, fordi vedkommende skal ofte nesten sitte oppå sjåføren mens han kjører og det er jo veldig trafikkfarlig.
  Så tenk på hva du skriver, du henger ut en hel yrkesgruppe som vi virkelig trenger i samfunnet. Jeg sier ikke at det ikke finnes dårlige sjåfører, men noen råtne egg finnes i absolutt alle yrkesgrupper.
  Ha en god dag!
  Ps. Håper selvfølgelig de finner denne personen.

  • Thor sier:

   Dette blir igrunn en diskusjon uten ende, men uansett..

   Her skriver de igjen BARE om det negative de har opplevd, de som ikke tar buss og som leser det vil da tro at det og kjøre buss er helt for jævlig og at man kunne ha greid seg uten, de igjen starter da og spre falske rykter og da er man igang…..

   Jeg har selvfølgelig opplevd noe negativt når jeg har kjørt buss , men med tanke på at jeg i 99% av gangene jeg kjørt buss har vert feilfrie så driter jeg langt faen i at bussen en gang er forsinket, at det kan være for kaldt eller for varmt, eller at bussen jeg tar som går direkte til skolen fra bussterminalen er smekkfull og jeg må stå inneklemt i 6 usle minutter.

   Jeg tar buss som går 0730 og er fremme dit jeg skal 0820 og så derifra til skolen som er 6-10 minutter. Ja 4 busser tilsammen må jeg ta for og komme meg til og fra skole hver skoledag, og kanskje en gang i måneden opplever jeg noe jeg syntes er idiotisk eller kunne vert unngått. Og da syntes jeg at jeg ikke har noe å klage på.

   Er det en sjåfør som ofte er frekk, kommer for sent eller er det en buss som er ofte for full så har man grunn til og klage.
   Er det snakk om engangstilfeller eller ting som hender en gang hvert skuddår så hold kjeft. Er det snakk om første gang man tar buss og man får et dårlig førsteinntrykk spør de andre på bussen om dette hender ofte, gjør det ikke det så hold kjeft!

 6. Arne sier:

  Nja.. Det å drikke seg sanseløs er ikke trygt.
  Å ta buss er ca like trygt som å ta tog, hakket sikrere enn å ta taxi, og minst like trygt som å fly.
  Joda, kanskje bussjåføren i etterpåklokskapens navn burde sørget for at mannen kom seg vel hjem.. men det får da være måte på.
  Jeg er ikke bussjåfør, og jeg misunner ikke de som må være det.
  Det er ikke deres ansvar å måtte passe på hver enkelt drukkenbolt som kommer slengende å begynner å lage kvalm. Det er faktisk de selv som er fulle som fremdeles er ansvarlige. Er det liksom blitt slik at når en er full, så fraskriver du deg ansvar?
  Hvis det er kommet så langt, så er det ikke rart drikkekulturen er som den er her i landet. Jeg liker ikke å kalle meg nordmann når jeg er i utlandet på turiststeder, for da forventer de at jeg skal være sørpings før kvelden har begynt. Folk drikker seg tilbake til neandertaler-holdning og oppfører seg deretter. Det kan ikke kalles noe annet enn utrolig flaut.
  Som en lesbisk avholdskvinne uttalte: “Det er faktisk vanskeligere å stå fram som avholds, og jeg får mer tyn for det enn det at jeg er lesbisk..”
  Jeg gjentar.. FLAUT. Jeg skammer meg over å være norsk når det gjelder sånne holdninger som du har.

 7. mud sier:

  Selvfølgelig skal en som lager kvalm hives av bussen.
  Bussjåføren skal vel ikke godta hva som helst.
  Han kan ikke være ansvarleig for passasjerene.

 8. Lulz sier:

  Du er jo helt på trynet Øyvind! Hvis en person er meget full og lager “kvalm” på bussen så selvfølgelig, jeg hadde ikke nølt med å kaste han av. Du bør nok endre fra “det er ikke trygt å ta buss” til “det er ikke trygt å være full”. Skaff deg en dame…

 9. Happy sier:

  Du må ha hatt en fæl opplevelse på bussen.Vært full og laget bråk kanskje?Blitt hivet av?Det du sier er faktisk noe av det dummeste jeg har hørt.Og jeg har hørt mye etter å ha jobbet i ti år i hotell og reastaurantbransjen.Bussjåfører har faktisk et ansvar for de andre passasjerene også.Skal en la en full mann ture fram til plage for de andre?Det kan godt være mindreårige på en buss på denne tida,og eldre som blir redd for slik oppførsel.Nei,tror du bare er en kverulant jeg,som MÅ motsi andre for din egen gledes skyld…

 10. Thor sier:

  For ikke så lenge sia kasta bussjåføren på bussen jeg tar av en fyllik som bare satt og yppa til bråk, var rasistisk, sang, gikk frem og tilbake i midtgangen og snakka høyt med seg selv, dette forstyrrer sjåføren og det går utover sikkerheten til ALLE de andre ombord, det var ikke før de andre ombord klaga han spurte om mannen kunne roe seg ned eller gå av bussen.

  En annen ting..
  Måten du skriver på får det til å høres ut som om alle bussjåfører driter i eldre osv.

  Det blir som og si at uten politiet hadde verden vert et bedre sted og leve, nettopp fordi vi ikke leser noe positivt om politiet de få gangene EN politimann er i avisen fordi han har gjort noe han ikke burde gjøre.

  Nå vet ikke jeg hvor ofte du kjører buss eller hvilke busser du tar, men de bussene jeg tar hver eneste dag er det alltid et smil og et hei eller god morgen fra sjåføren når jeg går ombord.

 11. Anita sier:

  Noen sover så dårlig at mange ganger sovner bak rattet! Har selv vært vitnet til dette og måtte vekke mannen!

 12. Sandra Marie sier:

  Tenk deg at hvis politiet skulle rykket ut til alle som blir kastet av busser fordi de er beruet og lager bråk ? Da hadde det blitt langt flere sørgelige historie rundt omkring om nettene.

  Også snakker du om at en mer oppegående buss-sjåfør ville ringt noen om bråk på bussen eller hvis han skal ”dumpe noen i grøfta” som du sier, da vil jeg heller si at de som tar bussene burde være mer oppegående og ikke drikke seg fra sans og samling at de lager bråk i kollektiven når de ikke kan ta en drosje for seg selv, dette er bare tåpelig !

 13. Irritert sier:

  En godt voksen mann drikker seg så full at han blir kasta av bussen. Ansvaret for dette og de konsekvensene dette måtte få ligger jo 100% hos mannen selv. Brutalt, men slik er virkeligheten.
  Hadde jeg vært passasjer i denne bussen, hadde jeg blitt skikkelig forbanna om bussen hadde blitt forsinka på grunn av at sjåføren måtte være sosialarbeider for en fullstendig ansvarsløs person.

 14. Mouge sier:

  Du er rimelig useriøs, selv for blogger å være. Greit, skjønner at du ikke har den mentale kapasiteten til en seriøs debatt. Virker som om du selv har blitt kastet av en buss uten å fatte hvorfor. Siden du fremstår som såpass useriøs er det Ikke noe vits i å fortsette å lese dette oppgulpet.
  God bedring!

 15. Lindy Groseth sier:

  Veldig enig med Mouge..du er nok av den typen som ikke liker bussjåfører så det er vel kanskje DU som har blitt kastet av en gang..
  Men men..jeg synes nå det er du som er modig som dummer deg ut sånn.
  Takk for meg!

 16. Kollektiv my ass, staten: få ræva i gir! sier:

  Sier meg delvis enig i at du mener busser i Norge er rett og slett noe for j*vlig… De fleste kan overhode ikke norsk, og er det noe du ikke forstår av det busssjåføren sier så blir HAN sint ?? Hvorfor i huleste skal HAN bli sint når det er HAN som ikke har lært seg språket?

  Dette er av erfaringer med Kolumbus.

 17. flowerlane sier:

  Din mening angående denne situasjonen er både dårlig argumentert og naiv. Setter du deg inn i sjåførens sted burde du forstå at han har ansvar for bussen og deres passasjerer samt følge loven som tilsier at det ikke er lov å nyte alkohol på offentlig sted. I dette tilfelle nevnes det ikke at mannen nøt alkohol på bussen, men at han var beruset. Bør man sette ansvaret for seg selv i andres hender, eller bør man faktisk ta ansvar for sitt eget velbefinnende og la være å drikke såpass mye at en muligens lager bråk og annet ubehag på bussturen. Men nordmenns drikkekultur er en annen diskusjon.
  Selv har jeg vært vitne til at berusede personer har kommet på bussen hvor bussjåføren har bedt dem om å oppføre seg og ikke nyte resterende alkohol i bussen hvorpå han advarte dem om følgene av dette. Ikke bare var det sjenerende for oss andre passasjerer med sterk alkoholdunst i bussen, men også høylytt bråk, sang og prat gjorde at mange trakk frem i bussen. Av det som skulle være en 2,5 times busstur, fikk bussjåføren nok og satte dem av etter en times kjøring. Da hadde guttene nytt godt av alkohol og attpåtil tent opp sigaretter.
  Dersom disse guttene forsvant sporløst, burde bussjåføren ha ansvaret, eller kanskje guttene burde tatt ansvar for seg selv?
  Dette var iallefall en svært ålreit bussjåfør, som beklaget hendelsen og guttenes oppførsel i høytaleren da han kjørte videre hvor han attpåtil forklarte hvorfor han måtte kaste dem av. Det virket iallefall ikke som han gjorde det med glede!
  Det er alltid flere sider av en sak, og en dyktig og objektiv skribent ser alltid ting fra flere sider enn kun en!

  • oyvind sier:

   Du får ringe mannen og si at han ikke burde ha drukket så mye da. Typisk dagens samfunn, alle er eksperter på ansvarsfraskrivelse. Sjåføren skulle ikke ha kastet av mannen uten å si ifra til noen.

 18. Todo Hardbottle sier:

  Som buss-sjåfør er jeg sjefen på bussen. Det betyr igjen at jeg har samme ansvar for bussen og mine passasjerer, som en kaptein ombord i en båt. Altså 100% enevelde i både godt og ondt. Jeg har selv, ved flere anledninger, kastet av, eller nektet ombordstigning av både ungdom og voksne folk som har vært synlig beruset. Det er en gjennomgående “folketro” at en buss-sjåfør bare er en sjåfør som skal yte sitt beste for at folk skal komme seg fra A til B, og at han/hun må kunne tåle all dritt han/hun skulle få slengt i fjeset av ublu passasjerere. Jeg kan bare snakke for meg selv, men jeg har flere ganger fått høre av både gamle og unge, at de synes det flott at akkurat jeg er deres sjåfør. Jeg hilser på og prater med folket, jeg fleiper å tuller med skoleunga, jeg er fleksibel med av- og påstigning når det gjelder holdeplasser. Det vil si, at om en av mine passasjerer har mye å bære på en dag, så stopper jeg gjerne nærmest mulig inkjørsel eller annen vei som gjør det lettest mulig for mine passasjerer å få med seg alt hjem, uten å måtte slite som et “pakkesel”. Men samtidig så er jeg en “streng” sjåfør. Alle mine passasjerer, og da spesielt skoleungdommen, har fått klar beskjed om hvilke regler som gjelder i “min” buss. Disse er som følger:
  1. Sko i setet betyr spasertur hjem. Null tolleranse fra min side, dette fordi om du kommer inn i “min” buss, dresset opp i finstasen, så skal du være trygg på at setene er rene og at festantrekket ditt er like rent når du går av.
  2. Overberusa personer kommer ikke ombord hos meg, og personer som drikker alkohol eller ruser seg på annen måte blir vist av bussen umiddelbart.
  3. Mat, det vil si, hamburgere, hotdogs, kebab, eller annen “sølemat” er ikke tillatt i bussen jeg kjører. Dette nettopp for samme grunn som sko i setet. Og halvspist mat og papir/inpakninger blir som regel krøllet sammen og klemt innimellom setene. Der blir det, om jeg ikke finner det, kansje liggende i dagevis å stinke.
  Dette er 3 greie regler å forholde seg til, og tru du meg det er mange som har blitt nektet adgang/kastet av bussen min. Dette er et august/september-syndrom, som de fort lærer seg konsekvensene av…:-) Litt oppjaget etter en lang sommerferie, er det flere skoleungdommer som har fått seg en lang gåtur hjem. Og det værste er at jo eldre de blir, jo værre blir dem. Samfunnet i dag består av mange triste skjebner, og det er derfor mange voksne og eldre som ruser seg daglig på alkohol og piller. Disse må jo kunne få kommet seg på butikken, helsestasjoner, og andre offentlig servicetilbud de også, så jeg sitter ganske ofte å hører på deres historier/skjebner. Men som en god buss-sjåfør, er du ikke bare den som kjører dine passasjerer fra A til B, men også en de kan prate med, en de kan være fortrolig med, en som de vet ikke forteller deres historie videre, altså en liten amatør psykolog. Samtlige av disse, mine “klienter”, har jeg avvist eller “kastet av” i løpet av min tid som buss-sjåfør. Og samtlige vet hvorfor. Det er veldig ubehagelig for en sjåfør å måtte ty til slike handlinger, men når en person bråker/oppfører seg ufint på en buss med opptil 45 passasjerer, så går sikkerheten til de andre passasjerene forann alt annet. Jeg bruker å si, at en bråkete passasjer er 10 ganger mer farlig enn om jeg hadde snakket i håndholdt mobiltelefon, samtidig som jeg hadde søkt etter en radiostasjon, imens jeg egentlig skulle ha konsentrert meg om kjøringa. Dette går på sikkerheten løs, og da forplikter jeg meg som “kaptein på skuta” å ta afære. Nå vet ikke jeg hva som skjedde på denne aktuelle turen, du prøver å leke forstå-seg-påer av, men hadde dette vært min rute, så er det ikke sikkert jeg hadde ventet til vi kom til sentrum før han hadde måttet forlate bussen. All ære til buss-sjåføren, han gjorde bare sin “enkle” jobb. Han tok ansvaret for tryggheten ombord, og slikt står det respekt av.. Så hets ikke mine kolleger, før du har grunn til det… Ta deg heller jobb som buss-sjåfør, så får du et innblikk i vår hverdag.

  PS!

  Håper denne mannen blir funnet i god behold, ikke for hans skyld men for de pårørende og min kollega sin skyld..

 19. Lindy Groseth sier:

  Var vel egentlig ferdig med deg men, du provoserer sånn så det er helt utrolig. Du kommer uansett ikke til å forstå dette, fordi du har bestemt deg for at bussjåfører er noen uansvarlige tullinger i ditt hode..dessverre.
  Nå har vel kanskje alle lest det tragiske utfallet av akkurat denne saken, og der står det jo svart på hvitt at sjåføren har snakket med og fått “godkjennelse” fra politiet at han kan sette han av. Så da så..der ser du hva omsorgsfull og ansvarlig sjåføren var. Men du mener vel sikkert at han burde sitte ute og holde han i hånda til han ble klar i hodet, og de resterende 40-50 passasjerende på bussen ikke skulle få komme hjem – fordi en person velger å drikke seg full og oppføre seg dårlig på et offentlig sted. Han sto oppreist og klarte å ringe og gjøre rede for seg ifølge sjåføren og han har jo snakka med samboerern sin.. Tragisk er dette uansett, men tenk deg om før du kritiserer denne yrkesgruppen. Bussjåfører tåler absolutt kritikk, men det er vel DU som kommer med hets her..eller?

  • oyvind sier:

   Hva er hets da? At jeg synes det er trist at medmenneskeligheten til folk er i ferd med å forsvinne? Om han var så full så skulle jo han aldri ha sluppet ham på en slik rute. Men når han først gjør det så er det hans ansvar. Latterlig å avskrive seg alt ansvar fordi man har ringt til politiet. Det var 0 grader den natten.

 20. Krylling sier:

  Mener du her å si at sjåføren ikke varslet politiet? For det gjorde han nemlig, han fikk til og med klarsignal til å kjøre videre. Derfor syntes jeg det blir feil å klandre bussjåføren. Det er ikke hans ansvar å passe på at denne mannen skulle komme seg hjem. Desverre endte dette galt, men fy dere å klandre bussjåføren for det!!
  Mannen valgte selv å drikke seg full, og han var heller ikke sanseløs. Derfor er det viktig å ikke klandre bussjåføren for dette, siden han varslet politiet i tillegg. Han tenkte på sikkerheten på bussturen videre. Det var barn på bussen også, mannen var agressiv, derfor skal ikke bussjåføren klandres når han tenker på bussturen vidre.
  Kanskje politiet skulle gjort en bedre jobb. Da de kom til Noresund sentrum, fant de ikke mannen… Skal de da bare reise igjen??

  – Krylling

  • oyvind sier:

   Fulle mennesker skal ikke slippes inn på slike langdistanse busser. Når han først har godtatt ham som passasjer så holder det ikke å bare å ta ham med et stykke og kaste ham av for å så ringe politiet og forvente at de skal rydde opp. En god buss-sjåfør venter til han har fått hjelp. Det var 0 grader den natten! Dette skjer stadig i USA, folk har ingen medmenneskelighet igjen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.